Hlavní obsah

Vítr ve vlasech v pěkném autíčku II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náš seriál o "letních" automobilech pokračuje dalším dílem, ve kterém vám představíme kabriolety od automobilek Porsche, Volvo a Mercedes. A dostane se i na slibované "historické" překvapení, ale to až na konci dnešního dílu.

Foto: Yan Čelikovský

Jedna z věží zámku Mníšku pod Brdy u Prahy, kde se průvodkyně věnují dětem.

Článek

Z nedávné minulosti připomeňme "otevřenou raketu na kolech" Porsche Boxster S, jehož hlavní změnou oproti standardnímu Boxsteru je zvětšení objemu motoru na 3,2 litru (oproti původním 2,5 litru), což umožnilo zvýšit celkový výkon o 35 kW na 185 kW (252 koní) při 6250 ot./min. což umožňuje "letět" rychlostí až 260 km/h. Základní verze stojí na českém trhu přibližně 1,5 mil. Kč a na sportovní "S" verzi je třeba si ještě pár tisícovek připlatit.

Nové standardy v dokonalosti a bezpečí v segmentu otevřených sportovních vozů mělo nasadit Porsche 911 Carrera Cabriolet, jehož bezpečnost se od standardních vozů liší v pojetí odklopitelné střechy, která je, stejně jako u verze Boxster, plátěná a zavírá a otvírá se automaticky během 20 sekund. Nejvíce ovšem zaujmou jízdní vlastnosti vozu a to hlavně max. rychlost 280 km/h a výkon motoru o obsahu 3,2 litru, který činí 221 kW při 6800 ot./min. Méně příznivá je cena, která se u základní verze vyšplhala na 3,1 mil. korun.

Asi nejznámější Mercedes Benz CLK Cabrio, který byl představen na Ženevském autosalonu v roce 1998, ctí klasické linie luxusních německých vozů a ještě k tomu přidává sklopnou plátěnou střechu. Skvělý vzhled podporuje šestiválcový motor o obsahu 3,2 litru dávající výkon 160 kW při 5700 ot./min. a maximální rychlost 240 km/h. K dispozici ještě čtyř a osmiválcový agregát. Z kapsy ovšem tento model vytáhne až 3,1 mil. korun.

Nejmladším z představených vozidel je Volvo C70 představené na loňském autosalonu v Paříži. Dvoudveřový model luxusního automobilu s úpravou na kabriolet, osazený pětiválcovým motorem o obsahu 2,3 litru, dává úctyhodný výkon 176 kW při 5100 ot./min. Cena se vyšplhá až na 1,9 mil. Kč.

Překvapení z historie

Vůz Ford Mustang se stal legendou již v době svého vzniku. Jedná se o mistrný tah dvou mužů z Ford Motor Company. Generální manažer Lee Iacocca na počátku šedesátých let minulého století předložil prezidentovi společnosti Henrymu Fordovi II. ambiciózní plán, jak podchytit mladé lidi. Manažeři prodeje odhadovali roční odbyt na 100 tisíc kusů. Nový model se však setkal s obrovským zájmem. Jen první den prodeje bylo rozebráno 22 000 vozů. Do dvou let se tohoto modelu prodalo na dva milióny kusů. Svůj debut si Mustang odbyl v roce 1964 s cenou 2368 dolarů s třírychlostní manuální převodovkou. Přes jednu tunu vážící čtyřmístný vůz poháněl šestiválec s obsahem 2,7 litru.

Příště se podíváme na automobily značek: Audi, Smart, Chrysler. Nebude chybět pohled do minulosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Vítr ve vlasech v pěkném autíčku I.

Teplé počasí se v našich končinách konečně zabydlelo. Je to vidět i na silnicích, kdy vás čím dál častěji míjejí pohledné kabriolety. Pojďme se na pár autíček...

Výběr článků

Načítám