Hlavní obsah

Vězení za túrování motoru? Americké město zvažuje drastické opatření

Ocean City chce hrozit až šedesátidenním vězením těm řidičům, kteří se na speciálních událostech v jeho ulicích budou chovat nebezpečně. Ale nejen to - postih má hrozit i za prosté prošlápnutí plynu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Je váš výfuk příliš hlučný? V Ocean City by to mohl být problém. (Ilustrační foto)

Článek

Kdo chodívá na srazy aut, jistě si toho je vědom - touha řádně předvést své auto u jedněch účastníků a alkohol v krvi jiných spolu nemusí jít moc dobře dohromady. Snahy pořadatelů preventivními zákazy snížit riziko problému jsou zcela pochopitelné.

Jenže nad některými zůstává rozum stát, jako např. nad návrhem nařízení č. 878 města Ocean City v americkém Marylandu. V něm je definováno „exhibiční řízení vozidla” jako „ovládání vozidla způsobem, který má za následek prudkou akceleraci nebo deceleraci, smykování, kličkování, halasný zvuk motoru či ztrátu kontaktu kol s vozovkou”.

Za takovéto chování může řidič vozu dostat pokutu až 1000 dolarů (necelých 23 tisíc korun) a/nebo být odsouzen k trestu odnětí svobody až na 60 dnů.

Dodge Viper při odjezdu ze srazu havaroval. Reakce davu je smutná

AutoMoto

Jinými slovy, za protúrování motoru chce Ocean City posílat lidi za mříže až na dva měsíce. Ovšem, nejvyšší pokuta a/nebo vězení nejspíš nečeká na ty, co jednou prošlápnou plyn, město si to pravděpodobně nechá pro ty účastníky srazů, kteří budou příliš divocí dlouhodobě či opakovaně.

Samozřejmě, takové tresty nebudou lidem hrozit v celém městě a pořád, nýbrž v tzv. zónách speciálních událostí, které jsou vytyčovány při srazech aut pod širým nebem. K takovým srazům patří např. Cruisin' Weekend, který se z malé sešlosti stal obrovským srazem.

Americké káry si daly sraz pod Pálavou

AutoMoto

Důvod snahy o zavedení takového opatření je však podle webu Maryland Coast Dispatch v jiném srazu, nazvaném H2O International, zkráceně H2Oi. Ten je zaměřen na tuning a - a to hlavně - před dvěma lety se z Ocean City oficiálně přestěhoval do Atlantic City.

Přesto se poslední víkend v září fanoušci individuálních úprav se svými auty scházejí v Ocean City v rámci sešlosti, kterou americká média označují jako „neoficiální H2Oi”. Probíhá bez posvěcení města, a tedy v podstatě nelegálně.

Na tuto akci se sjíždějí zajímavá auta, ale podle některých názorů také přicházejí lidé, kterým nejde ani tak o auta jako spíš o vytváření problémů. V září 2019 - odtud pochází i video - to podle dostupných informací zašlo opravdu daleko. Docházelo ke rvačkám v ulicích a někteří lidé po policii, snažící se dav zklidnit, házeli lahve či kameny. Celkem bylo při události zatčeno 121 lidí.

„Ti, kterým jde o auta, by byli rádi, aby tahle akce pokračovala, ale nezvladatelní diváci, kteří začínají bitky a házejí věci po policii, zkazí akci pro skutečné fanoušky,” uvedl v minulosti Benedek Siboczy, jeden z účastníků, pro web USA Today.

Otázka zní, zda na takovéto tvůrce problémů může dopadnout síla nařízení, které ze své podstaty cílí na řidiče aut. A také, zda je vůbec adekvátní hrozit vězením, pokud se kromě trochy hluku nikomu nic nestane.

Anketa

Souhlasíte s možností trestu odnětí svobody za divoké chování na sraze aut?
Rozhodně ano
25 %
Ano, ale pouze v extrémních případech
25,3 %
Ne, pokud se nikomu nic nestane
4,4 %
Rozhodně ne
45,3 %
Celkem hlasovalo 364 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám