Hlavní obsah

Vespa slaví 75. výročí speciální edicí, vezme vás zpět do 40. let

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesát let. Tak dlouho už se prodává ikonický skútr značky Vespa, kterého se od 23. dubna 1946 vyrobilo přes 19 milionu kusů. Firma hodlá tři čtvrtě století existence oslavit speciální edicí motocyklu ve variantách Primavera S a GTS.

Foto: Piaggio

Piaggio Vespa 75th Anniversario.

Článek

Na oslavu vznikly speciální edice Vespa 75th Anniversario, a to k modelům Primavera S s obsahem 125 kubických centimetrů a GTS Super Tech s obsahem 125 a 300 kubických centimetrů. Oba modely budou v prodeji od dubna, objednat je bude možné jen do konce letošního roku.

Deštivé jízdy Prahou se zúčastnilo asi 250 skútrů Vespa

AutoMoto

Ocelová karoserie legendárního italského skútru dostala v rámci speciální edice jedinečnou metalickou barvu Giallo 75th, která je speciálně navržena podle odstínu, jenž byl ikonický pro 40. léta minulého století, kdy motocykl vznikl. Na bocích je pak tmavším lakem vyvedeno číslo 75. Sedlo je z nubukové kůže a nechybí řada doplňků z chromu nebo disky kol v antracitově šedé barvě.

Foto: Piaggio

Piaggio Vespa 75th Anniversario.

Specialitou výroční edice je kožená brašna v chromovaném nosiči, která má tvarem i pozicí imitovat držák na rezervní kolo. Taška má stejnou barvu jako sedlo, je opatřena ramenním popruhem a k držadlu se dá zpět připnout klipy. K motocyklu se dodává i s voděodolným potahem.

Italský skútr Vespa se v září začne vyrábět v elektrické verzi

AutoMoto

Model 75th Anniversario firma dodává se speciálním balíčkem Welcome Kit, který má zákazníkovi připomenout výjimečnost skútru. Každý nový majitel dostane italskou šálu z žakárového hedvábí s ručně vyšitými okraji, dobový ocelový štítek Vespa, osobní knihu a osm sběratelských pohlednic s vyobrazením osmi dekád historie firmy.

Ve výbavě nechybí barevný TFT displej s úhlopříčkou 4,3 palce nebo inteligentní infotainment, pomocí kterého lze ke skútru připojit chytrý telefon. Model GTS má také chromované výsuvné stupačky pro spolujezdce.

Foto: Piaggio

Piaggio Vespa 75th Anniversario.

Společnost Piaggio svůj patent ověřila 23. dubna 1946 a od té doby se do pěti kontinentů rozvezlo přes 19 milionů kusů tohoto motocyklu. Dnes se jednostopé vozidlo vyrábí ve třech továrnách v italské Pontedeře, vietnamském Vihn Phucu a indickém Baramati. V roce 2018 vychrlila firma 200 tisíc kusů Vespy, za posledních deset let to pak bylo 1,8 milionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám