Hlavní obsah

V USA začínají rozvážet jídlo pomocí autonomních aut

Novinky, fra

Dovoz nákupů až domů je obvyklý už i v Česku. Ale zatímco u nás některé firmy teprve plánují tuhle vymoženost, v USA jsou zase o generaci napřed. Tam už budou vozit nákupy autonomní vozy.

Foto: Nuro Team

Autonomní Nuro R1 zatím čeká na schválení k provozu

Článek

Před nedávnem jsme vám ukazovali dodávku Ford, která jezdí zdánlivě autonomně, aby sledovala reakce lidí na tuto nejmodernější technologii. [celá zpráva]

V USA do toho jde supermarketový distributor Kruger rovnou. Začne už nyní s vozy Toyta Prius s autonomním řízením při rozvozu jídla z jediného obchodu Fry's Food Store v Scottsdale v Arizoně. Ano, tahle auta ještě mají sedadla pro cestující i volant a pedály pro řidiče. Na podzim pak už přijde nový typ vozidla, který už nebude nic takového mít, bude to kompaktní elektrovozítko R1, které na sobě má jen výklopné dveře, pod kterými je prostor pro nákup. Uprostřed pak je digitální obrazovka s ovládáním.

Foto: Nuro Team

Dnes jezdí jako rozvážkový vůz autonomní Toyota Prius

Technologické podhoubí dodává firma Nuro. Ta nejdřív připravila právě Toyotu Prius, protože ta již má schválení pro provoz na pozemních komunikacích, Nuro R1 zatím ještě na tento důležitý papír čeká. Samozřejmě že to nebude hned ve velkém. Obchod Fry bude takto dodávat objednávky jen na místech s určitým poštovním směrovacím číslem a doprava bude zpoplatněna sumou 5,95 dolarů bez limitů na množství nebo výši ceny nákupu.

Konkurenční Walmart a Alphabet se dohodly se společností Waymo, která dnes provozuje autonomní taxíky ve městě Phoenix, že právě tyto vozy mohou rozvážet i větší nákupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám