Hlavní obsah

V USA volají po přísnějších nárazových testech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilová bezpečnostní komise (NTHSA), která byla založena před dvaceti sedmi lety by měla zpřísnit testy a zvýšit bodové ohodnocení po vzoru evropských zkušeben Euro NCAP. Snaží se o to Mary Peters, sekretář amerického Ministerstva dopravy.

Článek

K tomuto kroku došlo ministerstvo vyhodnocením nárazových testů za posledních několik let. Výsledky totiž ukazují, že moderní automobily v posledních letech dosáhly v 87 % případů čtyř- nebo pětihvězdičkového ohodnocení. Bohužel však toto hodnocení nemá podpůrné prostředky jako v Euro NCAP, tedy podrobné veřejné výsledky bodové a percentuální.

Podle ministerstva by se měly testy zpřísnit - zrychlit rychlost vozidla narážejícího do bariéry, zvýšit hmotnost a tuhost deformovatelné části bariéry a zvýšit požadavky na pasivní bezpečnostní prvky.

Standardem by se měl od roku 2008 stát nový předpis na zkoušky střech při převrácení, o rok později bude povinností mít boční airbagy a v roce 2011 musí mít všechny automobily stabilizační systémy ESP.

Reklama

Související témata:

Související články

NCAP: Nepodceňujte bezpečnost automobilů

Zkratka NCAP je zaříkávadlem každé automobilky. Když jí použije v souvislosti s bezpečností, jejich vůz prošel crash testem u nezávislého zkušebního ústavu....

GM postavilo centrum na roll-over testy

Jen v USA se za jediný rok zabije 10 000 lidí při automobilových nehodách, kde vozy jdou takzvaně přes střechu. Ačkoli jde o pouhá 2 procenta nehod, znamenají...

Výběr článků

Načítám