Hlavní obsah

V USA se našel u Audi další software pro obcházení emisních testů, píše Bild

– Frankfurt

Kalifornský regulační úřad odhalil v některých vozech značky Audi ze skupiny Volkswagen další software, umožňující manipulovat s emisními testy. Jde o zařízení, které při testech snižuje emise oxidu uhličitého, napsal německý nedělník Bild am Sonntag.

Článek

Podle Bildu, který však necituje žádné zdroje, nový software objevil kalifornský úřad pro čistotu ovzduší (CARB). Ten figuroval i v loňském nálezu softwaru, který v naftových vozech Volkswagenu snižoval při testech emise oxidů dusíku. CARB i Audi se agentuře Reuters ke zprávě odmítly vyjádřit.

Má jít i o vozy v Evropě

Podle listu obsahují software snižující ve zkušebních podmínkách emise oxidu uhličitého i naftové a benzinové vozy Audi prodávané v Evropě. Zařízení firma instalovala do vozů s určitým typem automatické převodovky. Spouští se, když zjistí, že se neotáčí volant, uvedl Bild.

Bild dále uvádí, že se tento software přestal instalovat letos v květnu a Audi kvůli této praxi potrestala několik svých inženýrů. V září přišel se zprávou, že šéf Volkswagenu celou dobu o podvodech s emisemi věděl. [celá zpráva]

Loni v září americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku.

Volkswagen po odhalení skandálu v USA přiznal, že po celém světě instaloval software umožňující manipulace s emisemi oxidů dusíku do zhruba 11 miliónů naftových aut, včetně značek Audi a Škoda. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám