Hlavní obsah

V Peugeotu mají jasno. Kupé milujeme, ale na vývoj nezbývají peníze

Obecně platí, že dvoudveřový automobil, takzvané kupé, je synonymem pro elegantní a sportovně vyhlížející vůz. Na trhu jich ale přesto ubývá a vydrží jich jen pár. S tím ostatně souhlasí i v Peugeotu, automobilce, která tomuto konceptu sama dlouho věřila.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Koncept Peugeot E-Legend na pařížském autosalonu 2018

Článek

Žalostný nedostatek dvoudveřových kupé je nejmarkantnější ve chvíli, kdy se zákazník podívá na současný trh. Ano, existují výjimky, jako jsou Ford Mustang, Mercedesy nebo BMW či Audi, ale obecně tento segment spíše stagnuje a slábne, než roste.

Elektrická auta jsou zatím jen pro nadšence, říká šéf PSA

AutoMoto

Tento fenomén ostatně potvrdil pro server Autocar i šéf automobilky Peugeot Jean-Philippe Imparato. Podle něj za vším stojí nedostatek financí na stylové modely. Rozhodně ovšem ne design vozidel. „Sám ta auta miluji,“ uvedl nevyšší muž francouzské automobilky.

Láska bohužel v obchodě není na prvním místě. Vývoj 5G konektivity, elektromobilita, autonomní vozidla, poloautomatické řízení nebo stále rostoucí vývoj a výroba SUV. Takové jsou hlavní cíle investic většiny velkých automobilek, kvůli kterým už na kupé zkrátka nestačí peníze. Tedy alespoň podle Imaparata.

Evropským autem roku 2020 je Peugeot 208, kvůli koronaviru bylo vyhlášení bez publika

AutoMoto

V současné době obecně platí, že zákazníci pomalu opouští malá, kompaktní vozidla a raději nakupují velká SUV. Ve Spojených státech dokonce prodejci zaznamenali klesající prodeje u tak oblíbeného modelu, jakým je Chevrolet Camaro. Začalo se tak mluvit o tom, že bude jeho výroba zcela ukončena. Milovníkům kupé tak nezbývá nic jiného, než doufat, že současná obliba SUV je jen trend, který časem odezní.

Reklama

Související články

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

Česká anketa o nejlepší auto prodávané na domácím trhu má svého vítěze – je jím BMW řady 3, coby první BMW v historii ankety. Loňským vítězem byl Ford Focus....

Výběr článků

Načítám