Hlavní obsah

V Německu budou od července v autech povinné reflexní vesty

Po květnové úpravě bodového systému a výše pokut chystá Německo další změnu dopravních předpisů. Od července budou muset řidiči vozit v autech reflexní vesty, za porušení povinnosti hrozí pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Pokud si řidič v Německu vestu při vystoupení z vozidla neobleče, přestupek to není.

Článek

Zařazení reflexní vesty do povinné výbavy auta by mělo zlepšit bezpečnost řidičů, kteří v případě nehody nebo poruchy musí vystoupit z auta, protože je motoristé v okolních vozidlech lépe uvidí. Nová úprava neurčuje, zda má být reflexní vesta oranžová, žlutá nebo zelená.

Na rozdíl od Rakouska nebudou německé předpisy vyžadovat vestu pro každého pasažéra auta, bude stačit jedna na vozidlo. Pokud řidič nebude mít reflexní vestu v autě, hrozí mu při silniční kontrole pokuta ve výši 15 eur (410 korun).

V Česku povinné od ledna 2011

Německý autoklub ADAC ale upozorňuje, že pokud si řidič vestu při vystoupení z vozidla neobleče, přestupek to není. V takovém případě ale pravděpodobně nebude mít nárok na odškodnění od pojišťovny, pokud by ho zranilo projíždějící auto.

V Česku jsou reflexní vesty povinné od 1. ledna 2011. V autě musí být minimálně jedna vesta, může být umístěná kdekoliv ve vozidle. Ve Francii, Itálii, Slovinsku, Slovensku, Rakousku a Maďarsku musí mít reflexní vestu každý cestující ve vozidle. Jedna vesta stojí kolem 50 korun, v některých zahraničních státech jsou zakázané reflexní vesty v zelené barvě, které používají bezpečnostní složky (policie, záchranáři).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám