Hlavní obsah

V Česku je nejvíce čerpacích stanic v historii

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet veřejných čerpacích stanic v České republice stoupl na svůj historický rekord. Proti loňsku přibylo 34 stanic, celkem jich podle informací ministerstva průmyslu a obchodu bylo k poslednímu dni loňského roku evidováno 3940.

Foto: Aly Song, Reuters

Čerpací stanice

Článek

Česká republika patří v Evropě ke státům s nejhustší sítí čerpacích stanic, podle statistik ministerstva průmyslu je „pumpa” k dispozici na každém čtrnáctém kilometru. Nejvíc veřejných čerpacích stanic ministerstvo eviduje ve Středočeském kraji (583). V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je nejvíce čerpacích stanic v Jihočeském kraji – 47.

V Česku je pro motoristy rovněž 900 plnicích stanic na LPG a 149 stanic pro stlačený zemní plyn (CNG). Největší síť čerpacích stanic v zemi má Benzina.

Podle statistik National Oil Industry Association bylo k poslednímu dni předloňského roku po celé Evropě (včetně Turecka) 133 249 čerpacích stanic. V rámci výhradně Evropské unie to bylo 115 729 čerpacích stanic. Nejvíce jich bylo v Itálii (20 750), nejméně na Maltě (80).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám