Hlavní obsah

V Brně se poprvé ukázal legendární Pionýr na elektřinu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tak trochu stranou pozornosti. Krásné hostesky s dlouhýma nohama u něj také nestojí. A přece je retroverze slavného motocyklu Pionýr na brněnském Motosalonu předváděna opravdu ve světové premiéře.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pavel Brída se svým elektro Pionýrem, na jehož vývoji v elektro podobě byl použít i český patent a který měl ve čtvrtek na brněnském Motosalonu světovou premiéru. Akce se koná do soboty.

Článek

„Elektrický pohon jsme na Pionýra instalovali vlastně na truc nesmyslným požadavkům byrokratů z Evropské unie. Od ledna letošního roku musí totiž mít všechny benzinové motory, včetně takových strojů, jako jsou babety a podobně, elektronické vstřikování. Maloobjemové motorky přitom používají nejčastěji důchodci. Přes léto jezdí, na podzim odstaví. Na jaře však nenastartuje. Brání mu v tom nečistoty v benzínu, který zapomněl po sezóně vypustit. A už nemůže jako dosud jen vytáhnout trysku, profouknout ji a jet. Nezbyde nic jiného, než zajít do servisu s diagnostikou a za vyčištění zaplatí dva tři tisíce. Je to postavení celé na hlavu, a proto jsem raději šel do výroby elektro motocyklu,“ popsal Právu výrobce prototypu Pavel Brída z Opavy.

Stroj se základní verzí elektromotoru tři kilowatty chce vyrábět a prodávat za zhruba 70 000 korun, a jak se přiznal, více než na český trh pokukuje po zahraničí.

„Na rozdíl od mnoha současných velmi často unifikovaných motorek je Pionýr opravdu originál už na první pohled a cena v přepočtu 2 500 euro, si myslím, bude na západ od nás hodně zajímavá, stejně jako jeho dojezd až sto kilometrů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám