Hlavní obsah

Užijte si Pininfarina Enjoy

Na loňském ženevském autosalónu představila Pininfarina studii Enjoy. Vůz na návštěvníky a odbornou veřejnost zapůsobil jako blesk z čistého nebe. Příznivé ohlasy nezůstaly nevyslyšeny. Vedení firmy se rozhodlo, že lahůdku pustí do v příštím roce do "sériové" výroby.

Foto: Jana Slováková

Den otevřených dveří hodonínské průmyslovky 2015

Článek

Sériové v uvozovkách proto, neboť bude vyrobeno pouze 75 kousků. Pininfarina totiž v roce 2005 oslaví své 75. narozeniny. O tom, že nový počin tohoto legendárního designérského studia, které si ostruhy vydobylo dlouholetou a nezapomenutelnou spoluprací s Ferrari, je automobilem pro požitek a radost z jízdy jako takové, není pochyb.

Ani ne čtyřmetrový vůz pohání čtyřválec Toyota VVTL-i s šestnáctiventilovou technikou v úpravě Lotusu. Hliníkové šasi vážící pouze 850 kilogramů vzešlo ze sportovního dvoumístného roadsteru Lotus Elite. Nevšední dojmy však majitel vozu Enjoy může čerpat nejen z jízdy po silnici. Stačí odmontovat blatníky a s autem se dá vyjet také na závodní okruh, kde může do jisté míry nahrazovat pocity z monopostu ve stylu formule 1.

Čalounění s neoprénem

V pravdě exkluzivní je provedení interiéru. Podílela se na něm totiž firma Louis Vuitton, která se od roku 1896 věnuje výrobě luxusních kabelek. Vzhledem k tomu, že tento vůz vysoký jen 1070 mm nemá střechu, přišlo na řadu kožené čalounění s neoprénovou úpravou. Posádka by se tak v případě deště neměla strachovat, že bude interiér poškozen.

Vůz nemá čelní sklo. Pro pasažéry jsou proto přichystány zvláštní kombinézy, které v Ženevě při premiéře názorně předváděla sličná modelka. Jsou uloženy v malém prostoru za sedadly stejně jako přilby, jejichž užívání je při absenci čelního skla nezbytností.

Základní technická data
Rozměry
Délka3802 mm
Šířka1805 mm
Výška1140 mm
Rozvor2375 mm
Motor
Čtyřválec, 16-V Toyota VVTL-i, kalibrovaný Lotusem
Výkon189 koní (141 kW)
Šestistupňová převodovka
Max. rychlost250 km/hod
Zrychlení z 0-100 km/hod5,2 s

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám