Hlavní obsah

Turecký elektrobus dostal techniku BMW. Má jezdit i na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrobus Karsan Jest Electric dostal baterie a elektromotor z BMW i3 a byť vzniká v Turecku, bude podle výrobce jezdit i v několika evropských zemích. Dojezd nejvýše pětitunového mikrobusu má být až 210 kilometrů, pokud zákazník zvolí největší, 88kWh baterii.

Foto: Karsan 4x

Karsan Jest Electric

Článek

Pokud vám jméno Karsan nic neříká, jistě nejste sami - je to turecký výrobce autobusů. Běžně by se do hledáčku českých médií nedostal, nicméně jeho elektrický model Jest Electric má v útrobách techniku, kterou jsme testovali zkraje letošního roku s logem BMW na nose.

Karsan Jest Electric totiž dostal baterie a elektromotor z BMW i3, což znamená 170 koní a 290 N.m. Jistě, existují i silnější autobusy, ale Jest Electric je dlouhý jen 5845 mm a jeho nejvyšší hmotnost je přesně pět tun. Maximálka je 70 km/h.

Foto: Karsan

Karsan Jest Electric

Zákazníci mají na výběr ze čtyř verzí baterie - o kapacitě 33, 44, 66 a 88 kWh. Tomu odpovídá i odhad dojezdu dle měřicího cyklu NEDC - 80, 105, 165 a 210 kilometrů.

Protože je ale cyklus NEDC hrubě nepřesný, reálný dojezd se může lišit o desítky procent, podobně jako u spotřeby paliva konvenčních aut.

Foto: Karsan

Karsan Jest Electric

Nabíjení baterií má trvat necelou tři čtvrtě hodinu rychlonabíječkou, nebo šest hodin pomocí standardní nabíječky ze zásuvky se střídavým proudem.

Samozřejmostí je rekuperační brzdění, tj. nabíjení baterií kinetickou energií od kol, když pustíte plynový pedál.

Foto: Karsan

Karsan Jest Electric

Karsan Jest Electric byl odhalen v první půlce listopadu a v tiskové zprávě, kterou firma zveřejnila, se hovoří i o zemích, odkud se našli zákazníci.

Turecko je samozřejmostí, těmito elektrobusy se údajně budete moci svézt ale i v Rumunsku, Portugalsku, Španělsku, Francii a na Slovensku. Kdy to bude, však zatím známo není; firma hovoří o naplňování předobjednávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám