Hlavní obsah

Turecko začíná stavět vlastní automobilku. Plány jsou ambiciózní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Erdoğan položil základní kámen továrny automobilky TOGG, po dlouhé době první ryze turecké značky aut. Firma slibuje 400 koní a dojezd 500 km. Prototypy elektromobilů navrhla a postavila italská Pininfarina.

Foto: AA/ABACA, ČTK

Zahájení stavby továrny turecké automobilky TOGG v provincii Bursa

Článek

Turecko je zemí, kde se vyrábí spousta aut, ovšem vždy pro zahraniční automobilky. Skutečně tureckých aut bylo v historii málo; ti znalejší si vzpomenou na značku Devrim, která vyprodukovala pouze čtyři prototypy, a Anadol, fungující v letech 1966 až 1991.

Foto: Profimedia.cz

Anadol A8-16 vyráběný v letech 1981–1984

Nyní se v Turecku rodí nová automobilka nazvaná TOGG (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu, česky Turecká Automobilová Podniková Skupina). Pro továrnu byla vybrána provincie Bursa na severozápadě asijské části země – a právě tam byl o uplynulém víkendu položen základní kámen.

Ceremonii byl přítomen prezident Recep Tayyip Erdoğan, který je velkým proponentem ryze tureckého automobilu, třebaže oba předchozí pokusy do dnešních dní nepřežily. Podle jeho slov bude stavba továrny trvat rok a půl a první hotové auto sjede z výrobní linky koncem roku 2022.

Foto: TOGG

TOGG sedan

Automobilka koncem roku 2019 představila první dva koncepty, sedan a SUV. Design studia Pininfarina je vážně povedený a ani slibované parametry nejsou marné. Vozy mají nabízet od 200 do 400 koní výkonu a dojezd od 300 do 500 km na jedno nabití.

Firma TOGG byla založena v červnu 2018, tedy přede dvěma lety, projekt však začal údajně už v roce 2017. To znamená, že firma chce během pěti let vyvinout a rozběhnout výrobu prvního vlastního auta, a to dle starších Erdoğanových slov bez nákupu licencí či povolení. A to vše tak, aby v konkurenci elektromobilů zavedených značek Audi, Mercedes-Benz, BMW či Volkswagen uspěla i na exportních trzích.

Foto: TOGG

TOGG SUV

Kapacita továrny, jejíž stavba právě začala, má být až 175 tisíc aut ročně. Tolik jich zejména zkraje určitě vyrábět nebude, ale kdyby firma neměla takové ambice, nestavěla by tak velkou továrnu. Víme také, že fabrika má zaměstnat 4323 lidí, z čehož tři stovky mají být vysoce kvalifikovaný personál.

Cíle to nejsou malé, ale začátek stavby továrny je ukázkou, že to je na dobré cestě. Ovšem nepředbíhejme a přejme, ať se to podaří; minimálně svým vzhledem a slibovanými parametry jsou toggy velmi zajímavé.

Reklama

Výběr článků

Načítám