Hlavní obsah

Toyota v Japonsku bude mít všechny airbagy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A opět jsou o krok napřed, chtělo by se říci, když si čte člověk zprávy o tom, že Toyota od příštího roku nabídne v sériové výbavě i boční a hlavové airbagy. Sice zatím jen pro japonský trh, ale i tak se jedná o významný průlom v oblasti bezpečnosti.

Článek

V případě kolize ze strany se aktivuje boční airbag SRS zabudovaný do předního sedadla a sníží tak riziko poranění horní části těla cestujících na předních sedadlech. Kromě toho se hlavové záclonové airbagy SRS umístěné mezi předními sloupky karoserie a střešními nosníky aktivují vedle hlavy všech cestujících, a vytvoří tak bariéru ve tvaru záclony, která sníží riziko střetu s postranními okny, sloupky nebo jinou vnitřní částí vozu, stejně tak jako zásahu zvenčí, např. od pevné překážky.

Podle studie provedené ve Spojených státech se boční a hlavové záclonové airbagy SRS podílely na snížení míry usmrcení při nárazu z boku o 37 %. V případě Japonska má 73 % vážných bočních srážek za následek zranění hlavy a horní části těla.

Instalace vlastně kompletní nabídky airbagů je tak výrazným počinem, který jistě zvýší bezpečnost na silnicích. Doufejme, že Japonsko bude pilotním projektem pro rozšíření tohoto chvályhodného zvyku i do jiných koutů Země. Značka však zatím o dalších trzích mlčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám