Hlavní obsah

Toyota urovnala žalobu za sexuální obtěžování

NEW YORK

Japonská automobilka Toyota Motor urovnala žalobu, v jejímž rámci se jedna z jejích zaměstnankyň domáhala vysokého odškodného za údajné sexuální obtěžování. Podmínky vyřešení sporu ale nelze zveřejnit, protože obě strany se zavázaly, že je budou považovat za důvěrné.

Článek

Případ se odehrál v americké součásti Toyota Motor North America. Zaměstnankyně Sajaka Kobajašiová (42) se u soudu v New Yorku domáhala odškodného 190 miliónů dolarů (asi 4,2 miliardy Kč) za obtěžování ze strany nadřízeného. Tím byl v té době Hideaki Otaka. Žaloba ale byla namířena také proti Toyotě jako jejímu zaměstnavateli. [celá zpráva]

Kobajašiová žalobu podala v květnu, Otaka se od té doby vzdal funkce, ale řekl, že se cítí nevinen. Toyota místo něj do řídící funkce dosadila Američana Jima Presse, který předtím dohlížel na prodej automobilů Toyota v USA.

Press je nyní prezidentem americké odnože a bude mít pod kontrolou prodej a výrobu automobilů, stejně jako montáž ve všech 12 výrobních závodech Toyoty v USA a Kanadě. Stal se tak prvním manažerem na této pozici, který není z Japonska.

Toyota ale navzdory problémům poráží své soupeře a v minulých dnech se dostala na druhé místo mezi světovými automobilkami. Odsunula tak svého rivala Ford Motor, který je nyní třetí. Největší automobilkou světa nadále zůstává General Motors, Toyota ho ale podle pozorovatelů předstihne.

Toyota v pátek zveřejnila výsledky hospodaření za druhé kalendářní čtvrtletí. Zisk za celou skupinu zvýšila meziročně o 39 procent na 371,5 miliardy jenů (asi 71 miliard Kč). Tržby se zvýšily zhruba o 13 procent na 5,6 biliónu jenů. Toyota má silnou pozici i na domácím, tedy japonském trhu a chlubí se vysokou efektivitou výroby. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám