Hlavní obsah

Toyota Prius se v Japonsku stala autem roku

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí generace vozu Toyota Prius s hybridním pohonem se stala vítězem v anketě Japonské auto roku pro období 2009-2010. Letos se konal jubilejní, třicátý ročník této ankety, jejíž obdobu máme i na starém kontinentu (anketa COTY).

Článek

Toyota byla úspěšná už vloni se svým malým městským vozem iQ. Za třicet uplynulých ročníků tak získala Toyota titul Japonské auto roku podeváté (například modely Soarer, MR2, Yaris, ale také 1. generace hybridního modelu Prius).

Od uvedení na světový trh bylo prodáno téměř 1,5 miliónu Priusů. Tento vůz naznačil trend hybridních vozů pro příští léta, jeho spotřeba ovšem nebyla nikterak nízká a na čistě elektrický pohon ujel Prius minimální vzdálenost. Sporné bylo také například získávání lithia pro jeho baterie v jižní Africe a jejich konečná montáž v Číně (spojená s následným transportem do továrny).

Obdoba evropské ankety COTY

Třetí generace modelu Prius využívá k vlastnímu pohonu systém Hybrid Synergy Drive, který kombinuje výkon spalovacího motoru o objemu 1,8l a elektromotoru. Výsledkem je celkový výkon systému 136k, kombinovaná spotřeba 3,9l na 100 km a 89g CO2 na jeden ujetý kilometr.

Volba Japonského auta roku vychází z podobného schématu jako prestižní anketa Auto roku v Evropě (COTY). V odborné porotě zasedá 61 členů, kteří jsou každým rokem v dubnu nominování výkonným výborem JCOTY (The Japan Car of the Year), složeným především z šéfredaktorů a redaktorů významných japonských motoristických médií.

Reklama

Související témata:

Související články

Test Toyoty Prius: kupte si budoucnost

Toyota Prius byla prvním sériově vyráběným automobilem s hybridním pohonem na našem trhu. Není nejlevnější, za technické speciality se musí platit....

Toyota Prius bude mít verzi kombi

Oficiální místa automobilky Toyota potvrdily, že značka v další generaci připravuje pro hybridní model Prius i verzi kombi. Důvod je jasný - zákazníci prostě...

Výběr článků

Načítám