Hlavní obsah

Toyota představí ve Frankfurtu dva nové hybridní koncepty

Novinky, Martin Žemlička

Japonská automobilka na autosalonu ukáže dva nové hybridy - první Auris HSD představuje koncept, druhá novinka rozšiřuje funkce Priusu o čistě elektrický režim a jde rovněž o koncept.

Článek

První novinkou značky Toyota na frankfurtském autosalonu je vývojová studie modelu Auris HSD s hybridním systémem, která se zde představí ve světové premiéře. Japonská automobilka tvrdí, že se jedná o první krok při nasazování pohonu Hybrid Synergy Drive (HSD) v rámci celé modelové řady značky Toyota.

Ve světové premiéře se na frankfurtském autosalonu představí i nový Prius s hybridní technologií Plug-in. Jde o rozšíření hybridního systému (HSD), jenž umožňuje provoz v čistě elektrickém režimu při každodenním dojíždění na krátké vzdálenosti.

Prius druhé generace, jenž přišel na trh v roce 2003, je poháněn zážehovým motorem o objemu 1,5 l a elektromotorem s maximálním napětím 500 V. Při rozjezdu je v činnosti pouze elektromotor. Zážehový motor se přidává až po rozjetí automobilu a při akceleraci. Při zpomalování se benzínový motor odmlčí a elektromotor funguje jako generátor elektrické energie a dobíjí akumulátory. Prius je navíc vybaven technologií "Stop and Go", což znamená, že se zážehový motor při zastavení například na křižovatce vypíná a elektromotor přechází do úsporného režimu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám