Hlavní obsah

Touareg pro Dakar

Právo, Jaroslav Šimek

Dva týdny náročných zkoušek v pouštních dunách i skalách Maroka mají za sebou speciálně upravené vozy Volkswagen Race-Touareg připravené pro známý maratón Rally Dakar.

Článek

Na start tohoto vytrvalostního terénního závodu, který je považován za nejnáročnější podnik svého druhu na světě, se v lednu příštího roku postaví dva upravené modely Race-Touareg. S jedním pojede tovární pilotka Jutta Kleinschmidtová (vítězka Rally Dakar 2001) s podporou Fabrizie Ponsové, druhý vůz povedou Bruno Saby (vítěz Rally Dakar 1993) a Matthew Stevenson.

Testy v trvdých podmínkách

"Během testů se zaměřujeme především na dokonalé sladění všech komponentů podvozku a systémů vozu," vysvětluje Kris Nissen, ředitel sportovního oddělení Volkswagenu a dodává: "Právě testy v Maroku, při kterých jsme najeli spousty kilometrů v nejtvrdších podmínkách, nám hodně pomohly s optimálním vyladěním všech komponentů i charakteristiky pětiválcového motoru 2.3 TDI."

Jutta Kleinschmidtová i Bruno Saby byli s výkony závodních speciálů Touareg mimořádně spokojeni: "Auto se velmi dobře ovládá, všechno funguje tak, jak očekáváme, a to ještě nejde o stoprocentně odladěné vozy," říká Juta Kleinschmidtová. "Při testech v Maroku jsme se soustředili na vyladění podvozku a zavěšení - vůz se musí chovat optimálně nejen při dramatických skocích přes písečné duny, ale i při rychlé jízdě po drobných nerovnostech."

"Výhodami závodního Touaregu jsou jeho optimální rozložení hmotnosti a mimořádně propracovaná konstrukce, promyšlená skutečně do posledního detailu," doplňuje její spolujezdkyně Fabrizia Ponsová. "Byla jsem velmi příjemně překvapena schopnostmi našeho speciálu!"

Reklama

Související témata:

Související články

Lopraisova kráska - Tatra 815

V době, kdy u nás budou doznívat novoroční oslavy, bude dnes už legenda Karel Loprais stát na startu nejtěžší dakarské rallye v historii a stejně jako...

Výběr článků

Načítám