Hlavní obsah

Totální propadák starého modelu jihoafrického Nissanu v nárazovém testu

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že automobilky prodávají své staré modely na „nenáročných“ trzích, je známá věc. Jenže technika těchto aut je poplatná době jejich vzniku. A krásně je to vidět na Nissanu NP300 z jihoafrické republiky, který prošel crash testy. A dopadl opravdu tragicky.

Nissan NP300 v crash testuVideo: Global NCAP

 
Článek

Možná by se automobilky měly zamyslet nad tím, jestli je tato forma snižování nákladů to pravé. Když před lety čínský Landwind dopadl katastrofálně v evropském crash testu, vzedmula se vlna odborníků z automobilek a začali řešit, že tohle přece nechceme pustit na naše silnice. Auto, které atakovalo hlavu řidiče sloupkem řízení!

Jenže bohužel se tohle stalo právě nyní testovanému Nissanu NP300, který vzal nezávislý zkušební ústav Global NCAP na přesazený nárazový test v rychlosti 64 km/h. Výsledek je opravdu tristní. Sloupek řízení vyrazil proti hlavě řidiče, takže ten by neměl šanci na přežití. I člověk na sedadle spolujezdce by měl tak těžká poranění, že by patrně přišel o pravou nohu.

Jaký je tedy výsledek? Ani jedna hvězdička v ochraně posádky a dvě hvězdičky z pěti při ochraně dětí.

Nutno připomenout, že tento automobil se představil v roce 1997 jako Nissan Frontier, NP300 nebo Navara. Záleželo na trhu. Vyráběn byl do roku 2004, ale některé trhy světa jej stále mají v nabídce, jako právě jihoafrická republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám