Hlavní obsah

Tohle auto vám řekne, abyste dávali pozor na racky. Mohou vám prý ukrást hranolky

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad všechny vestavěné navigace vám suše řeknou, že jste dorazili do cíle. Ta v Ssangyongu Musso k tomu přidá doporučení, jak zabezpečit své auto. A místo nudného cvakání blinkrů vám můžou cvrlikat ptáčci.

Neobvyklé zvuky Ssangyongu MussoVideo: Novinky

 
Článek

Řada navigačních systémů umožňuje zvolit hlas pokynů, kromě jazyků bývá na výběr i mezi mužským a ženským hlasem, například. V navigaci Ssangyongu Musso však najdou zalíbení i ti, pro které pojem „angličtina” znamená víc než jen cizí jazyk. A ti, kteří jsou tak trochu hračičkové.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ssangyong Musso překvapil nejen detaily.

Nejenže si můžete vybrat mezi americkou, britskou nebo australskou angličtinou, ale James, jeden z nahraných Australanů k instrukcím přidá sem tam nějaký tip. Třeba, že když dosáhnete svého cíle, máte zavřít okna, vzít si sluneční brýle a nenechat racky vám ukrást hranolky. Zbytečnost? Možná, ale pobaví to.

Bohužel, je tu drobná piha na kráse – James tohle neříká, jen když skutečně dojedete do cíle, ale pořád. Třeba, že máte za 200 metrů odbočit doprava, pak dosáhnete svého cíle, máte zavřít okna atd., po odbočení vám to připomene znova a v moment, kdy skutečně dorazíte do cíle, ještě jednou. Abyste nezapomněli na okna a sluneční brýle. A racky.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Výbavy je v Mussu spousta a sem tam najdete opravdu kuriozní detail.

Nové Musso nemá navigaci vlastní, nýbrž od externího dodavatele. Funguje obstojně, má v databázi stacionární radary a řidiče na ně upozorňuje a umí i jakž takž pracovat s dopravními daty.

A v palubní elektronice má ještě jeden detail, který stojí za zmínku. Protože je dnes všechno řízené elektronicky včetně blinkrů, nemusí být jejich zvuk omezen na cvakání. Přesto většina automobilek zůstává u starého dobrého cvakání, protože takový zvuk je zákazníkům známý.

Musso vám dá na výběr ne ze dvou různých druhů cvakání, ale, jak ukazuje druhá část videa, můžete si vybrat z pěti druhů zvuků. Včetně cvrlikání ptáčků.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Kola nejsou podměrečná, mají 20 v průměru. Musso prostě není malé auto.

A jaký je zbytek tohoto pick-upu? Bude stačit na to, aby se automobilka etablovala na českém trhu, kde dominují kombíky a hatchbacky? Na to odpovíme v testu za pár dní.

Anketa

Používáte v navigaci hlasové pokyny?
Ano, vždy
36,9 %
Ano, ale jen někdy
18,9 %
Ne, stačí mi obraz
26,1 %
Nepoužívám navigaci
18,1 %
Celkem hlasovalo 111 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám