Hlavní obsah

Tohle auto má karoserii ze zemědělského odpadu

Růžový sporťák, který se představil na tokijském autosalonu, se jmenuje jednoduše NCV, Nano Cellulose Vehicle, tedy česky „Vozidlo z nanocelulózy”. Není z ní vytvořeno celé, nýbrž „jen” panely karoserie. I to však má velké výhody.

Foto: NCV Project

NCV, Nano Cellulose Vehicle

Článek

Co je na tom tak speciálního? Tahle celulózová nanovlákna se dají vyrábět z rostlin nebo z recyklovaného zemědělského odpadu, navíc ekologicky, takže jeho výroba má menší dopad na životní prostředí.

Foto: NCV Project

Jméno je nezáživné, ale design velmi lákavý.

Vnější slupka auta z tohoto materiálu je až o polovinu lehčí ve srovnání s některými dnes běžně používanými materiály a je 5x silnější než ocel. Např. kapota konceptu na obrázcích váží podle dostupných zdrojů jen 3 kilogramy a celé auto je díky nanocelulózové karoserii o 16 % lehčí, než kdyby bylo oděné do klasických materiálů.

Foto: NCV Project

Sedačky mají připomínat tradiční japonská kimona.

Projekt NCV běží pod záštitou japonské vlády a už několik let na něm spolupracuje dvaadvacet univerzit, výzkumných ústavů a velkých dodavatelů autodílů, jako je např. Denso nebo Aisin. Cílem projektu je snížit hmotnost automobilů obecně, a tím přispět k menším emisím CO2 z dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám