Hlavní obsah

Test Renault Koleos: Dobrý na dlouhé cesty, ale má mouchy

Nenápadný facelift Koleosu přivál kromě patnácti koní navíc také pár dalších změn pod slupkou. Největší osobní Renault má své chyby, ale po třech týdnech za jeho volantem jsem našel trochu nečekané plus - je lepší než konkurenti na dlouhé cestování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Renault Koleos Blue dCi 190 4x4 X-Tronic Initiale Paris

Článek

Koleos mám v rukou podruhé po dvou letech, a opět v nejvyšší výbavě Initiale Paris. Netestuji však testované - tento model od té doby prošel faceliftem. Pokud ale starší model nepostavíte vedle nového, změn si těžko všimnete, takže napovím - zvenčí jsou nové nárazníky.

Zadní nárazník se sice nezbavil falešných koncovek výfuku, nicméně zbytek vypadá stále k světu, sluší mu svítící linky předních i zadních světel. Vážně se mi líbí, jak Renault pracuje se světly - ve tmě si ho s ničím nespletete. Zajímavá je také barva - jmenuje se „černá Améthyste” a je tak tmavě fialová, že pokud do ní nezasvítí slunce, vypadá jako černá. Koleosu kromobyčejně sluší.

Aby toho se světly nebylo málo, potkávací světlomety svítí perfektně, silně a ne do země, a dálková světla automatika zapíná velmi rychle po projetí protijedoucího auta. Lépe fungující systém aby jeden pohledal; ani mi příliš nechyběla funkce LED Matrix.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Světlomety dobře vypadají a ještě lépe svítí.

S Koleosem jsem ale tentokrát strávil tři týdny, nikoliv standardní jeden, a za tu dobu si člověk všimne spousty detailů, které mu jinak uniknou. Například, že když otevřu kufr na dálku, přicházeje k autu, naložím do něj věci a pak ho zavírám tlačítkem, boční dveře zůstávají zavřené a nejdou odemknout, dokud se kufr úplně nezavře.

Ale pokud ten kufr otevřu “klikou” na pátých dveřích, odemknou se hned i boční dveře. Renault pravděpodobně počítá s tím, že když otvíráte kufr na dálku, jste daleko, ne u auta. Přístupovou kartu ve své blízkosti by však při zavírání kufru měl rozpoznat a umožnit nástup.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sedačky jsou pohodlné a krémové čalounění hezky sedí k temně fialovému zevnějšku.

Nastupuji za volant a všímám si, že s modernizací přišlo krémové čalounění sedaček. Bohužel stejnou barvu nemají koberce, ale něco takového lze očekávat až v násobně dražších autech.

Komfortní křesla s hezkým čalouněním

Sedačky mají velmi příjemné čalounění a až na opěrky hlavy - stále s nastavitelnými bočnicemi - nejsou příliš tvrdé. Samozřejmostí je ventilace vpředu a vyhřívání i vzadu, ale jeho tlačítka musíte chvilku hledat - jsou vidět až po vyklopení středové loketní opěrky. Kuriozní řešení, ale budiž. Víc mi vadí, že přední sedačky dlouho netopí, a pak najednou topí moc, a že je vyhřívání nerovnoměrné.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ovladače vyhřívání zadních sedaček je třeba chvilku hledat.

Přístrojový štít zůstal beze změn, teploměr a palivoměr mají ručičky, nikoliv osm nepřesných kostiček, jako Kadjar, a displej uprostřed se nedokáže zbavit nějakého kruhového ukazatele. V pravém horním rohu dokáže ukázat instrukce navigace, i když používáte Waze v Androidu Auto.

Tím se dostávám k další novince - Android Auto už nemá mrňavé zobrazení uprostřed displeje, orientovaného na výšku, nýbrž je roztažen zhruba do čtverce a kolem zůstává víc ovládacích prvků nativního R-Linku. Vypadá to elegantněji a přepínání mezi jednotlivými funkcemi je podstatně snazší.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Vertikální displej je konečně hezky využitý, když používáte Android Auto.

Tlačítkem probouzím k životu dvoulitrový turbodiesel pod kapotou - a nic moc se neděje. Motor je slušně utlumený, do kabiny se nepřenáší žádné pazvuky ani vibrace, tady neexistují výhrady. Drobnou nevýhodou je citlivost spotřeby na vyšší dálniční rychlosti - dlouho jsem se držel s průměrem na 7,7 litru, ale pak jsem jel delší dobu po dálnici a spotřeba narostla na 8,2 litru, kde zůstala až do konce mých 1700 kilometrů.

Dobrá převodovka i čtyřkolka

Pochválit musím bezestupňovou převodovku X-Tronic; buď při faceliftu dostala upravenou řídící elektroniku, anebo jsem tentokrát natrefil na lepší kus než minule. Rozjezdy už nejsou tak gumové, a zároveň plyn nemusím jen lechtat, když nechci, aby sáhla k virtuálním rychlostním stupňům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volič i převodovka se povedly.

V pohodě tak zrychlím ke 100 km/h, aniž by převodovka “řadila”. Jen občas mám dojem, že neví, jaký poměr přesně zvolit, takže otáčky trošku “houpou”, ale vozem to neškube.

Trošku horší je to s adaptivním tempomatem - ten přidá, ubere, přidá, ubere, než si zvolí tu správnou dávku plynu pro nastavenou rychlost. Dá se na to ale zvyknout; mnohem víc mi na něm vadí fakt, že se dá zapnout až od 50 km/h a pak pod 40 km/h se vypne, takže na poloautonomní jízdu v koloně, kterou řada konkurentů zvládá, je nepoužitelný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Standardně jsou poháněna samozřejmě přední kola. A tyhle devatenáctky Koleosu vážně sluší.

Koleosu zůstala čtyřkolka s ovládacím tlačítkem, kterým můžete zakázat připojování zadní nápravy, anebo ji naopak do nějakých 40 km/h připojit trvale. Tedy - ukazatel v přístrojovém štítu se tak tváří, ale chování podvozku v situacích, kdy člověk uzamčený mezinápravový diferenciál využije, tomu neodpovídá.

Na rozdíl od Kie Sportage nebo SsangYongu Korando, které také mají podobná tlačítka, je u Koleosu pořád znát, že napřed zabírají přední kola a až o zlomek sekundy později se přidávají ta zadní. Jedním dechem je ale třeba dodat, že když jsem vůz dostal do úzkých odlehčením protilehlých kol, což je pro řadu systémů 4x4 problém, poradil si s tím bez problému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Veliký kufr nemá ani jeden háček na tašku.

Co mi na Koleosu vadilo úplně nejvíc ze všeho? V obrovském kufru není vůbec žádný zádržný systém pro tašky. Hledal jsem dlouho, hledal jsem několikrát, zkoušel tohle a tamto, ale ani jeden háček, ani jednu kolejnici jsem nenašel. Jediná možnost je naložit tolik věcí, že se vzájemně podrží, jinak poslouchám v každé zatáčce “šššššuch, šššššuch” jak věci cestují zleva doprava, a neuvěřitelně mě to vytáčí.

Taky vozu chybí nějaký systém pro sjíždění prudkých kopců a virtuální jednička nedokáže brzdit motorem dostatečně silně. A už okolo 125 km/h se od přední hrany střešního okna ozývá podivné svištění.

Nečekaně dobře polyká stakilometry

Co tedy s autem, které stojí přes milion korun, má proti sobě Škodu Kodiaq a její španělské dvojče Seat Tarraco, a celý tenhle text je z větší části výčtem jeho chyb? Nechat ho upadnout do zapomnění? Nikoliv - vyrazit na delší cestu.

Přes všechny své chyby totiž Koleos dokáže pozoruhodně dobře zvládat stakilometrové trasy. Troufnu si říci, že díky měkčím sedačkám, komfortnějšímu podvozku a perfektním světlometům i lépe než zmínění sourozenci z koncernu Volkswagen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Renault Koleos Blue dCi 190 4x4 X-Tronic Initiale Paris

Týden mi na to nikdy nestačil, ale během tří týdnů jsem si zvykl na “placku” s ovládáním rádia pod volantem a po přesednutí do jiného auta mi chyběla. A tempomat sice lze nastavit jen na sudou rychlost, ale když ho kolébkovým přepínačem zapnete, zůstane navždy zapnutý.

Pro někoho to přes zjevné nedostatky Koleosu bude málo, ale můj čas s Koleosem ukázal, že má své klady, a to zrovna ty, které jsou pro mě hodně důležité.

Renault Koleos Initiale Paris Blue dCi 190 4x4 X-Tronic
Motor:1995 ccm, řadový vznětový čtyřválec, turbo
Max. výkon:140 kW (190 k) při 3500 ot./min
Max. točivý moment:380 N.m při 1750 ot./min
Převodovka:bezestupňová (CVT), 6 vrituálních stupňů
0–100 km/h:10,1 s
Nejvyšší rychlost:198 km/h
Průměrná spotřeba:5,6-5,8 l/100 km
Provozní/maximální hmotnost:1770-1812/2309 kg
Délka x šířka x výška:4673 x 1843 x 1667 mm
Základní/maximální objem zavazadelníku:579/1795 l
Poháněná náprava:4x4, možnost vyřadit zadní nápravu nebo simulovat uzávěrku meznápravového diferenciálu
Cena základní verze:769 900 Kč (Koleos Zen Blue dCi 150 4x2 X-Tronic)
Základní cena testované verze:1 024 900 Kč
Cena testovaného vozu:1 085 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám