Hlavní obsah

Tesla znovu odloží uvedení elektrického tahače, přiznal Musk

Tesla Semi, výkonný elektrický tahač, se na trhu zřejmě neobjeví letos, jak kalifornská automobilka slibovala. Šéf značky Elon Musk to přiznal na svém twitterovém účtu.

Foto: Tesla

Tesla Semi

Článek

„Právě máme problémy s bateriovými články, ale možná příští rok,” odpověděl Musk na dotaz, kdy se Tesla Semi dostane na trh.

Klíčovým důvodem, proč Tesla Semi stále není reálným artiklem, je podle webu Electrek skutečnost, že má použít novou generaci článků značky. Tesla představila tuto technologii loni a v současné době články vyrábí pouze v pilotním závodě ve Fremontu. I když brzy začne zvyšovat produkci, bude muset přidělit některé z těchto článků jiným modelům, včetně crossoveru Model Y, který se bude vyrábět i v gigatovárně v Berlíně.

Tesla testuje elektrický tahač Semi na okruhu

AutoMoto

S dlouhými mezerami mezi představením modelu a jeho uvedením na trh se Tesla potýká již tradičně, nákladní tahač není výjimkou. Semi byl představen koncem roku 2017. Tesla měla poté v úmyslu zahájit dodávky v roce 2019. V poslední době se chápalo, že některé dodávky budou provedeny do konce roku 2020. Dosud žádný kus nebyl dodán.

Když se Tesla Semi v listopadu 2017 představila, Musk uvedl, že tahač bude mít elektrický dojezd 804 kilometry v momentě, kdy za sebou potáhne náklad o hmotnosti 36 tun v dálničních podmínkách.

Elektrický náklaďák Tesla Semi má dojezd 800 km

AutoMoto

V roce 2020 pak sdělil, že se dojezd zvýší na 965 kilometrů. Co se rychlosti týče, Semi dokáže na přibližně 100 km/h zrychlit za 20 sekund.

Podle snímků z roku 2017 má vůz Semi jen jedno místo pro řidiče, které je umístěno uprostřed kabiny. Po pravé i levé ruce řidiče by pak měly být dva velké displeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám