Hlavní obsah

Tesla představila prototyp plicního ventilátoru z vlastních autodílů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inženýři amerického výrobce elektromobilů představili prototyp plicního ventilátoru. Jeho konstrukce se podle jednoho z vývojářů opírá z valné části o autodíly Tesly. Automobilka tak může po přeskladnění daných součástek ventilátory rychle začít vyrábět.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Logo Tesla

Článek

Video se na kanále Tesly na platformě YouTube objevilo dva týdny poté, co šéf společnosti Elon Musk informoval, že plánuje znovu otevřít závod ve státě New York a vyrábět tam ventilátory. Vývojáři ve videu se nezmiňují, kdy by se ventilátory mohly začít vyrábět ve velkém. "Pořád na tom zbývá hodně práce," říká jeden z nich při prezentaci. "Ale snažíme se, seč to jde," dodává.

Vlády po celém světě apelují kvůli pandemii nemoci covid-19 na automobilový a letecký průmysl, aby se zapojily do výroby ventilátorů a dalšího lékařského vybavení. V České republice se pustila do 3D tisku respirátorů a masek i mladoboleslavská Škoda.

Respirátory místo tajných prototypů aut. Škoda Auto změnila výrobu

AutoMoto

Americká automobilka Ford Motor na konci března informovala, že za sto dnů vyrobí ve spolupráci se zdravotní divizí společnosti General Electric 50 000 ventilátorů. Bude-li to nutné, mohou jich poté vyrábět 30 000 měsíčně, uvedl výrobce vozů Ford.

Spojené státy se přiblížily k hranici 340 000 nakažených koronavirem a podle agentury Reuters již přesáhly 10 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám