Hlavní obsah

SUV od Audi bylo na Nürburgringu rychlejší než supersporty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystané super SUV Q8 RS překonalo na okruhu Nürburgring rychlostní rekord v kategorii produkčních sportovně-užitkových vozidel a za sebou nechalo hodně velká jména v čele s „koncernovým“ parťákem Lamborghini Urus.

Foto: Audi

Audi TT RS

Článek

Prémiový kočár s obřím výkonem z dílny Ingolstadské automobilky Audi – RS Q8 –  se v „zeleném pekle“ prezentovalo neuvěřitelným výkonem, když slavný okruh zajelo v čase 7:42,253.

Tohle číslo znamená, že Audi sesadilo z pomyslného trůnu ultra rychlých SUV dosavadního držitele rekordu, německého soupeře Mercedes-AMG GLC 63s přibližně o 7 vteřin. Znalci ale tuší, že čas okolo 8 minut sahá i mimo kategorii SUV. Stejné hodnoty zaznamenalo třeba supersportovní Lamborghini Murcielago SuperVeloce, ba co víc, RS Q8 za zády nechalo Nissan GT-R, Mercedes SLS AMG nebo Ferrari 599 GTB a i to jsou soupeři z úplně jiné váhové kategorie.

Škoda poodhaluje interiér nové Octavie, designové skici potvrzují nejen zvláštní volant

AutoMoto

Zpráva o rekordu se objevila na německých stránkách okruhu Nürburgring a společně s ní video, které jízdu Q8 RS zaznamenalo, a to hned na dvou kamerách. Zvědavci se tak mohou podívat, jak vypadá jízda na nejslavnějším testovacím okruhu přímo z kokpitu řidiče.

Vzhledem k tomu, že nová Q8 RS ještě nebyla oficiálně představena a rekord zajela v maskování, není jasné, s jakým motorem rekord zlomila. Už dlouho se ale spekuluje o tom, že pod kapotou bude hřmět čtyřlitrový osmiválec se dvěma turbodmychadly, tedy agregát, který využívá třeba RS6 Avant.

Audi nafotilo jednorožce

AutoMoto

Tento motor má výkon 592 koňských sil a točivý moment 800 Nm. Předpokládá se, že díky němu bude Q8 RS akcelerovat z 0 na 100 km/h přibližně za 3,8 sekundy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám