Hlavní obsah

Subaru Viziv Tourer Concept: mix crossoveru, ale bez patřičné světlé výšky

Někdejší legenda rallye na ženevském autosalonu odhalila téměř 4,8 metru dlouhý kombík s karbonovými nástavci blatníků, ale se světlou výškou silničního auta. Pod kapotou je blíže nespecifikovaný boxer a samozřejmostí je Symmetrical AWD.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Subaru Viziv Tourer Concept na ženevském autosalonu

Článek

Jednou z novinek ženevského autosalonu byl koncept značky Subaru, další v řadě studií s názvem Viziv - od slov „Vision for innovation”. Podle některých zdrojů má tento vůz předpovídat návrat kombíku Subaru WRX, a to v roce 2020.

Velký kombík s názvem Viziv Tourer Concept kombinuje základní stavební prvky všech vozů Subaru, tedy plochý motor (pro charakteristický pohyb pístů označovaný jako boxer) a pohon všech kol Symmetrical AWD, s elegantní, ale ostře řezanou karoserií.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Subaru Viziv Tourer na ženevském autosalonu

V rámci sloganu „Potěšení a klid v duši” má dle tiskové zprávy Viziv Tourer kombinovat dobré jízdní výkony, praktičnost a bezpečnost. Co přesně má mít koncept pod kapotou, oznámeno nebylo, ani jestli je spalovací motor kombinovaný s nějakou formou hybridního ústrojí.

Důraz na praktičnost je jasný z karoserie kombi, všimněte si i obrovských pátých dveří, jejichž součástí jsou zadní světla. S rozvorem náprav 2 730 mm a délkou 4 775 mm odhadujeme, že uvnitř bude dost prostoru pro náklad i posádku.

Vůz je však pouze čtyřmístný, takže u zadních pasažérů je kladena větší váha ke komfortu. Bohužel, Subaru na svém webu nezveřejnilo fotografie interiéru, na autosalonu jsme se dovnitř posadit nemohli a skla byla příliš tmavá na to, aby přes ně bylo něco vidět.

Foto: Subaru

Subaru Viziv Tourer na ženevském autosalonu

Stran bezpečnosti je Viziv Tourer vybaven paketem jízdních asistentů a hlídačů EyeSight druhé generace a dalších, blíže nespecifikovaných zařízení. Tento systém má do produkčních Subaru přijít v roce 2020 a má pro zlepšení své funkce využívat nejen kamery a čidla, ale i informace z extra přesných senzorů GPS.

„Viziv Tourer Concept je naplněn 'crossoverovým' mixem hodnot k rozšíření aktivního životního stylu,” píše se v tiskové zprávě. Nástavce blatníků, které jsou v tomto případě vyrobeny nikoliv z plastu, nýbrž z karbonu, také naznačují cosi o crossoveru, ale světlá výška vozu je na jakékoliv výlety mimo asfalt nedostatečná.

Foto: Subaru

Subaru Viziv Tourer na ženevském autosalonu

„Symmetrical AWD” je v případě Subaru obchodní název a po technické stránce se u různých modelů liší, něco jako Quattro u Audi. Rozdíl tu přeci jen je - označení „symmetrical”, tedy „symetrický”, se vztahuje k tomu, že kliková hřídel motoru, převodovka, středový a zadní diferenciál jsou v jedné ose přesně uprostřed vozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám