Hlavní obsah

Střípky z autosalónu v Chicagu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Autosalónu v Chicagu stejně jako dvěma předchozím přehlídkám v Los Angeles a Detroitu dominují nejrůznější modely SUV, SUT a pick-up. Brány výstavního areálu McCormick Place South se veřejnosti otevřou od 6. do 15. února. Podobně jako v Detroitu a Los Angeles tak i v Chicagu je patrná expanze asijských značek.

Foto: archiv

Léto pro Pražany začíná na Střeleckém ostrově oslavou Dne dětí

Článek

V rozšiřování své modelové nabídky ve Spojených státech pokračuje automobilka Hyundai, která do Chicaga přivezla Tuscon SUV. Jedná se o první počin korejského výrobce v segmentu malých SUV (Sport utility vehicle). Tuscon je menší než nejlépe prodávaný model Santa Fe SUV a američtí zákazníci si ho budou moci koupit již na konci léta. V základní nabídce budou dvě pohonné jednotky. Pro modely Tuscon GL je připraven čtyřválec 2,0 DOHC doplněný pětistupňovou manuální převodovkou. Možný je i automat Shiftronic, který je dodáván k modelům Tuscon GLX a LX. Pod jejich kapotou je dodáván šestiválec 2,7 DOHC.

:. Hyundai Tuscon SUV

S novinkou se představil i Dodge z koncernu DaimlerChrysler. "Větší, odvážnější, s více zpevněnou konstrukcí," to je stručná charakteristika nového pick-upu Dodge Dakota. "Dakota 2005 je dalším krokem v řadě nových pick-upů Dodge," řekl při premiéře viceprezident pro marketing Darryl Jackson. Dodge do Chicaga přivezl i své další modely: Ram 1500 HEMI, Ram SRT-10 a Ram Heavy Duty. Dakota oproti svému předchůdci vyrostla do délky o 76 a do šířky o 50 milimetrů. Dva osmiválce a dva šestiválce, tak to je nabídka pohonných jednotek. Základní verze bude mít pod kapotou 3,7 Magnum V6 s výkonem 210 koní (155 kW). Dva osmiválcové motory mají obsah 4,7 litru a výkon 230, respektive 250 koní (169/183 kW).

:. Dodge Dakota

Světovou premiéru si odbyla i Toyota Tacoma X-Runner. "Zahájení prodeje modelu Tacoma je prvním krokem k posílení naší pozice na severoamerickém trhu," uvedl generální manažer Don Esmond. Rozvor X-Runneru byl oproti předchozí verzi S-Runner zvětšen o 127 milimetrů, takže nabízí více prostoru pro cestující. Pod kapotou si brouká čtyřlitrový šestiválec o výkonu 240 koní (176 kW). O převod rychlostí se stará šestistupňová manuální převodovka z úzkým odstupňováním převodových stupňů. Pro zákazníky, kterým výkon motoru nebude stačit, je připravena přeplňovaná verze s výkonem na hranici 300 koní. Takový pick-up pak dokáže z 0 na 90 km/hod vystřelit za 6 sekund.

:. Toyota Tacoma X-Runner

Pozadu nezůstává ani Honda, která přivezla do Detroitu poprvé představenou studii Honda SUT (Sport utility truck). Koncept v sobě spojuje výhody SUV, tedy prostorného a praktického interiéru, a pick-upu v podobě ložného prostoru. Poháněn je výkonnou jednotkou VTEC V6. Pohon všech kol je samozřejmostí. Honda SUT nabízí prostor pro pět pasažérů. Designově by měl být tento koncept prakticky připraven pro sériovou výrobu, která by se měla rozběhnout v roce 2005 v kanadském závodě Hondy v Allistonu v Ontariu.

:. Honda SUT

Na frontální útok na severoamerický trh se chystá i Kia. Zatím posledním počinem je studie pick-pu KCV4 Mojave. Korejská automobilka doposud ve Spojených státech vůz v tomto segmentu neprodávala. Kia si chce tímto modelem otestovat reakce Američanů. Prozatím se tedy nepočítá se sériovou výrobou. "Prozatím v USA nemáme závod, který by pro výrobu tohoto vozu vyhovoval kapacitou či lokalitou," řekl prezident Kia America Peter M. Butterfield. Mojave je postaven na podvozku, který používá Kia Sorento. Pro účely studie byl však rozvor zvětšen na 3302 mm. Pod kapotou je šestiválec 3,8 DOHC o výkonu přibližně 280 koní (205 kW). Převodovkou je pětirychlostní automat.

:. Kia KCV4 Mojave

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám