Hlavní obsah

Stovky historických Fiatů se o víkendu sjedou k Turnovu

Novinky, Martin Žemlička

Jubilejní desátý ročník největšího srazů malých historických fiatů proběhne i letos poblíž Turnova. Setkání příznivců těchto vozů začíná v pátek 7. srpna a trvá do neděle. Organizátoři očekávají zhruba stovku Fiatů 500, 600 a 850.

Článek

Akce se tradičně bude konat v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě u Turnova. V uplynulých ročnících se účastnilo vždy kolem 100 vozů převážně z Česka, ale i ze Slovenska, Holandska, Německa, Polska a dalších zemí.

Rozsahem a počtem zúčastněných automobilů je podle organizátorů tato akce největší ve střední Evropě. Více informací o srazu najdete na klubových stránkách www.f600club.cz.

Fiat 500 a 600

Fiat 600 automobilka uvedla v roce 1955, tento automobil v podstatě motorizoval Itálii. Nechyběla ani verze s plátěnou střechou a Multipla – verze pro šest osob.

Fiat 500, následník typu Topolino byl uveden na trh v červenci roku 1957. Tento typ měl podobný technický základ jako „šestistovka“ – motor s pohonem na zadní kola umístěný v zadní části vozu a nezávislé zavěšení všech čtyř kol. Poprvé bylo u Fiatu použito chlazení motoru vzduchem.

Dvouválcový motor s obsahem 479 cm3 měl výkon 13 koní a byl propojen se čtyřstupňovou manuální převodovkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám