Hlavní obsah

Šťáva pro elektromobily kdekoli, kdykoli. Toyota s Hondou testují mobilní dobíjecí stanici

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské automobilky Toyota a Honda společně spojily své síly a vytvořily mobilní systém k výrobě elektrické energie na platformě velkého autobusu. Vůz má sloužit jako pomoc při živelních katastrofách, ale i v rámci hromadných akcí na venkově.

Foto: Toyota

Projekt Hondy a Toyoty s názvem „Moving e“.

Článek

Futuristicky vyhlížející vozidlo nese název „Moving e“ a jeho tvůrci tvrdí, že je schopno dodávat téměř okamžitě elektrickou energii kdykoli a kdekoli. V případě Asie mluvíme především o hrozbě tajfunů či zemětřesení. Takové živelní pohromy totiž snadno odpojí od elektřiny velká území na dlouhou dobu.

Rudé zástěrky a karbonové lišty. Na Toyotě Yaris Cross se už vyřádila tovární divize

AutoMoto

Systém vozidla Moving e se skládá se sběrnice palivových článků od Toyoty, přenosného externího napájecího zařízení od Hondy s názvem Power Exporter 9000 a dvou typů přenosných baterií Honda. Součástí výbavy je samozřejmě celá řada kabelů a nabíječek.

Autoři projektu věří, že vůz bude schopen napájet nejen části měst a vesnic při živelních katastrofách, ale třeba i různé akce.

Pokud pak jde o vůz samotný, ten vznikl z autobusu Toyota FC Bus. Konstruktéři ho vybavili dvojnásobným množstvím vodíkových nádrží, které jsou schopné generovat kapacitu 454 kWh při maximálním výkonu 18 kW.

Honda Civic Type R zajela rekordní čas na domácím okruhu

AutoMoto

Vůz ale není jen a pouze jednou velkou dokovací stanicí na různé přístroje. V případě použití během živelních pohrom si na jeho palubě budou moci i odpočinout lidé.

Kdy to ale bude možné použít v praxi, zatím není jasné. Toyota i Honda se rozhodly technologii i nadále testovat v praxi. Až ta totiž rozhodne, zda se bude vozidlo skutečně vyrábět ve větším množství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám