Hlavní obsah

Soumrak hamburgerů do auta? Americké lenosti začíná zvonit hrana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známe je všichni a někteří z nás je i používají - uličky u restaurací řetězců rychlého občerstvení, kde si objednáte jídlo, aniž byste vystoupili z auta. Ve Spojených státech jsou známé jako „drive-thru“ a v Minneapolisu zakázali stavět nové. Kvůli ochraně ovzduší.

Foto: Profimedia.cz

Okénka, kde si můžete koupit něco přímo z auta, začala být v Minneapolisu omezována (ilustrační foto).

Článek

Označení „drive-thru“ je zkomoleninou slov „drive through“, tedy „jet skrz“. Do uličky vjedete hladoví a vyjíždíte z ní s taškou plnou (většinou nezdravého) jídla. Jenže „jízda“ je na tahle místa trochu nepřesné označení, auta tu často stojí a čekají. Přitom samozřejmě produkují emise.

Dalo by se říci, že na tohle myslí systém start-stop, který ve stojícím autě vypne motor. Jenže tím je vybavena jen naprostá menšina aut na silnicích. A jejich řidiči ho často vypínají, protože mají obavu o životnost motoru; startování je pro motor nejnáročnější.

Město Minneapolis v americkém státě Minnesota tedy přistoupilo k zavedení zón, v nichž nebude dovoleno stavět nová okénka umožňující nákupy přímo z okna auta. Ta stávající ale můžou zůstat v činnosti. V USA je tento způsob mnohem více rozšířený než u nás – z okna auta si můžete koupit kávu nebo např. vybrat peníze z bankomatu.

Nejde jen o klima

Kromě starosti o ovzduší bylo město k takovému kroku vedeno také výsledky výzkumu, které říkají, že okolo takovýchto míst se stává větší množství kolizí automobilu s chodcem.

Zákaz drive-thru je součástí plánu města na snížení emisí skleníkových plynů a na proměnu města tak, aby se po něm dalo lépe chodit pěšky. Součástí tohoto plánu je podle starších informací mimo jiné také postupné rušení benzinek ve městě a zákaz zřizování autoservisů poblíž stanic metra.

Reklama

Výběr článků

Načítám