Hlavní obsah

Škodovácké krasavice z celé Evropy směřují k Rozkoši

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky vyšperkovaných krasavic v podobě legendárních kupéček Škoda Felicia a další škodovácké sporťáky směřují od pátku do autokempinku na přehradě Rozkoš u České Skalice. Pořadatelé 49. ročníku celostátního srazu sportovních vozidel Škoda očekávají okolo 150 vozů z celé Evropy.

Sraz Škodovek u RozkošeVideo: Novinky

 
Článek

„Felicie z poloviny minulého století jsou v evropských zemích hlavně v Německu, Nizozemsku, Dánsku nebo Švýcarsku poměrně značně zastoupené. Není se čemu divit. Felicií bylo vyrobeno 14 864 a dvě třetiny šly na vývoz především do západních zemí,“ přiblížil předseda Felicia coupé klubu Vlastimil Malina.

Sraz majitelů sportovně vyladěných škodovek s rodným listem z nedalekých Kvasin probíhá v roce 80letého výročí kvasinské automobilky, odkud kdysi vyjížděly sportovní škodovky, a také je to letos půl století od ukončení výroby felicie vyráběné od roku 1958.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Libor Tajzich s renovovanou Felicií

„Spolu s feliciemi se sjede na Rozkoši celá někdejší sportovní produkce automobilky ve Kvasinách. Počínaje Škodou 110R coupé po následující typy Garde a Rapid, jež postupně vstupují do kategorie veteránů, jímž se auto stává po třiceti letech od výroby,“ upřesnil Malina. Felicii jakoby zrovna vyjetou z výrobní linky kvasinské fabriky přivezl na Rozkoš i Libor Tajzich z Prahy. Auto prozrazovalo stovky hodin piplavé práce a řadu svépomocí zhotovených dílů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sportovní škodovky se sjíždějí na Rozkoši.

„Koupil jsem to kdysi jako vrak. Než jsem auto dovezl domů, rozlomilo se během cesty na tři díly. Dnes už felicie při průměrné spotřebě osm litrů na sto kilometrů zase šlape jako hodinky. Navíc je naprosto bezporuchová,“ pochvaluje Tajzich z gruntu restaurovaný vůz.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

„Vrak felicie se prodává okolo sedmdesáti tisíc korun. Opravenou lze prodat zhruba za půl miliónu, pokud nepočítáme vlastní práci, kterou vám nikdo nezaplatí,“ shodli se srdcařští majitelé felicií s odkazem na zbohatlíky považující vlastnictví felicie především za druh společenské prestiže.

„Koupí felicii, někam ji natvrdo postaví a chlubí se návštěvám,“ tvrdí majitelé používající na rozdíl od snobů legendární sporťáky k pravidelným projížďkám.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Víkendový sraz na Rozkoši začíná páteční odpoledne burzou náhradních dílů a prezentací současné modelové řady koncernu Škoda Auto. Sobotu v devět hodin ráno odstartuje spanilá jízda do automobilky ve Kvasinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám