Hlavní obsah

Škoda začala prodávat obrněnou verzi Superbu, stojí 3,5 miliónu

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda vůbec poprvé ve své historii začala oficiálně nabízet obrněné auto. Jde o Superb v karosářské verzi kombi, upravený tak, aby odolal střelám z pistole či samopalu. Ojedinělý projekt vyvíjený tři roky nabízí britské zastoupení Škody.

Škoda začala prodávat obrněnou verzi Superbu, stojí 3,5 miliónu Video: Škoda Auto UK

 
Článek

Na první pohled obrněnou verzi nepoznáte, vypadá jako běžný vůz Superb. Podle britského zastoupení ale splňuje tato verze normy PAS 300 pro balistickou ochranu.

Bližší podrobnosti nejsou k dispozici, v rámci testů ale výrobce na auto střílel pistolemi různých ráží, testovala se také odolnost proti výbuchu nálože a zásahu šrapnely.

Pneumatiky mají zesílené bočnice a odolají střelám, neprůstřelná jsou rovněž všechna skla. Plechy auta jsou nově pancéřované, o kolik desítek, nebo spíše stovek kilogramů se zvedla jeho hmotnost, ale Škoda neuvedla. Víme však, že jde o verzi s motorem 2,0 TDI (190 k/140 kW).

Foto: Škoda Auto UK

Škoda Superb v neprůstřelné úpravě

S ohledem na nárůst hmotnosti došlo k posílení brzdové soustavy a instalaci nových tlumičů. Zajímavostí jsou přídavná výstražná světla a siréna pro případ, když by posádka vozu na sebe potřebovala upozornit – to ale předpokládáme bude zajímavé pouze pro státní instituce převážející chráněné osoby. Běžný smrtelník modrá výstražná světla samozřejmě používat nesmí.

Neprůstřelná verze Superbu je tou suverénně nejdražší, přijde na 118 688 liber, tedy 3,5 miliónu korun. Obrněné verze vozů Škoda jdou pořídit i na českém trhu, jde o úpravu externí firmou, například SVOS Přelouč.

Foto: Škoda Auto UK

Škoda Superb v neprůstřelné úpravě

Reklama

Výběr článků

Načítám