Hlavní obsah

Škoda Yeti do výroby?

Novinky, Andrej Poliak
BRNO

Na Autosalónu 2005 v Brně byla částečně zodpovězena otázka, která byla položena již na letošním březnovém mezinárodním autosalónu v Ženevě. Vznikne ze studie Škoda Yeti sériový automobil? Zněla. Šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Detlef Wittig ve čtvrtek prohlásil, že rozhodnutí o možné sériové výrobě má padnout do konce roku.

Článek

Pokud by se Yety do výroby opravdu dostal, byla by to po modelu MPV, který vzejde ze studie Roomster, druhá novinka domácí automobilky. Sériová verze Roomsteru má být představena příští rok v Ženevě. Yeti se setkal se značným zájmem odborné i laické veřejnosti. V případě kladného rozhodnutí vedení firmy o jeho produkci, by se mohl začít vyrábět do tří let, tedy v roce 2008.

Ačkoli se automobilka v Ženevě nechala slyšet, že pro vůz tohoto typu plně postačuje jedna poháněná náprava, Wittig uvedl, že by se na trhu určitě objevila čtyřkolka, tedy s poháněnými oběma nápravami. Podvozek by pak byl přejat z modelu Octavia, která je zejména v provedení 4x4 velmi oblíbená. Stejnou platformu využívá v rámci koncernu Volkswagen Group například i pátá generace modelu VW Golf. Některé prvky dostane podle Wittiga i od Fabie.

Čtyřmístný Yeti by měl spadat do segmentu vozů pro sportovní využití volného času, ztratit by se neměl však ani ve městě, je přesvědčen Wittig. Škoda v kategorii SUV zástupce dosud nemá. Po těchto vozech je přitom rok od roku větší poptávka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám