Hlavní obsah

Škoda Octavia Tour se příští rok přestane vyrábět

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda rozhodla o ukončení výroby Škody Octavie (interní označení A4) v posledním čtvrtletí příštího roku. Přesné datum ještě není známo, Octavia první generace (nepočítáme-li první Octavie vyráběné od roku 1959) se začala prodávat od roku 1996. Vyrábí se dodnes pod označením Tour.

Článek

První novodobá Octavia byla pro škodovku klíčovým modelem, který by jí pomohl odpoutat se od Felicie, což byl trochu vylepšený Favorit. S Octavií Škoda pronikla v roce 1996 na trh nižší střední třídy (automobilka ji občas chybně zařazovala do střední třídy) a nutno říci, že šlo o velmi povedené auto, postavené na tehdy nové platformě VW. Vývoj Octavie probíhal v Česaně od roku 1992.

Octavia se vyráběla jako liftback a praktické kombi. Nechyběla ani verze s pohonem obou náprav (zajišťovala ji mezinápravová spojka typu Haldex, v prvních verzích Octavie ovšem spojka spínala relativně pomalu). Škoda nabídla i sportovně laděnou verzi RS s přeplňovaným motorem 1,8 Turbo a výkonem 180 koní (132 kW).

V roce 2000 přišel facelift, nová generace se představila v roce 2004. Podle zákulisních informací ale Octavia II (interní označení A5) byla hotová mnoho měsíců před spuštěním prodeje – první generace se prodávala tak dobře, že ji Škoda nechala na trhu co nejdéle. Doposud se vyrobilo zhruba 1,4 miliónu Octavií první generace. Výroba by měla skončit koncem příštího roku, takže by se Octavia první generace stala jedním z nejdéle vyráběných vozů v historii koncernu Volkswagen.

Foto: maž, Novinky

Škoda Octavia 1,4 TSI

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám