Hlavní obsah

Škoda Auto představí automobil na etanol

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto představí příští rok model Octavie s motorem, který bude schopen spalovat směs etanolu s benzínem (tzv. E85).

Článek

"Už příští rok si takovou Octavii budete moci koupit. Je to reakce na požadavky trhu ve Švédsku, kde to požadují předpisy," řekl Radiožurnálu šéf vývoje Škoda Auto Harlad Ludanek. Automobilka sleduje podle Ludanka i další alternativní paliva a chce nabídnout auto s ponem na zemní plyn.

"Mohu potvrdit, že ve spolupráci s mateřským koncernem Volkswagen pracujeme na vývoji motorů pro použití s různými alternativními palivy. Pohon na E85, tedy směs 85 procent etanolu a 15 procent benzínu, patří mezi ně," řekl Právu mluvčí automobilky Evžen Krauskopf. 

Nový model vozu s pohonem etanol představila nedávno i konkurenční automobilka Saab. O možnostech využití zemního plynu k pohonu automobilů Škoda jednala mladoboleslavská automobilka už dříve se společností RWE Transgas.

Škoda Auto patří k největším výrobcům osobních aut ve střední Evropě a letos chce poprvé ve své historii vyrobit více než půl miliónu vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám