Hlavní obsah

Šest hráčů o Jaguar

Novinky,

S blížícím se výsledkem prodeje Jaguaru a Land Roveru se upřesňují i hráči, kteří do soutěže vstoupili. Zatím jich má Ford pět, šestý je nejistý. Mezi zájemci je i indická Tata.

Článek

Do finanční války o dvě značky fordu se přihlásilo pět subjektů. Nejvýznamnější a asi nejznámější je indická Tata, která nyní vydělává ohromné peníze díky boomu prodejů automobilů na asijském trhu a spolupráci s několika firmami (Fiat, BMW, Mercedes-Benz...). Další ve hře jsou finanční skupiny One Equity, americký Ripplewood a Texas Pacific Group. Pátým soutěžícím je společnost Terra Firma.

Ford upozorňuje, že zveřejněná jména ještě nemusí být konečná, že nabídky na jeho dvě divize mohou podat ještě další subjekty. Dalším hráčem může být Cerberus Capital Management, který nedávno koupil Chrysler. Je ovšem otázka, zda bude mít dostatek finančních prostředků, když v Chrysleru nyní utápí nemalé prostředky na restrukturalizaci.

Už dříve se hovořilo o skupině Alchemy Partners, která nabídla asi 126 miliard korun, ale následně svou nabídku stáhla a ještě rozvažuje.

A kolik bude Jaguar s Land Roverem stát? Podle posledních finančních odhadů je cena podniku 1,5 miliardy dolarů (asi 28 miliard korun), Ford by však chtěl za obě značky utržit 8 miliard dolarů (asi 150 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

První nabídka za Jaguar - tři miliardy liber

Jak to tak vypadá, Ford se kompletně zbaví celé luxusní divize Premier Automotive Group (PAG). Sám zvažuje prodej švédského Volva, nyní přišla nabídka na koupi...

Výběr článků

Načítám