Hlavní obsah

Saabu svitla naděje, získal první peníze od čínského investora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémová švédská automobilka Saab získala první peníze od čínského investora Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Automobilka dodala, že její vedení dělá vše, co je v jeho silách, aby bylo schopno vyplatit mzdy zaměstnancům a udržet podnik v režimu soudní ochrany před věřiteli.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Saab 9-5 Aero 2.8T XWD

Článek

"Mohu potvrdit první platbu od společnosti Youngman. Peníze dorazily na účty Saabu," uvedl mluvčí automobilky Eric Geers. Odmítl však upřesnit velikost získané částky. Upozornil, že rozhovory s firmou Youngman stále pokračují.

Nucený správce automobilky Guy Lofalk nedávno požádal o zrušení ochrany podniku před věřiteli. Uvedl, že automobilka si nedokázala zajistit dostatek financí k pokrytí nákladů na reorganizaci, a dodal, že nevidí žádné realistické vyhlídky na obnovení produkce. Soud by měl o ochraně Saabu před věřiteli rozhodnout v pátek. Ukončení ochrany by otevřelo cestu k vyhlášení bankrotu automobilky.

Horký brambor - jak šel Saab z ruky do ruky
Ztrátový Saab loni koupila nizozemská společnost Swedish Automobile za 400 miliónů dolarů (7,8 miliardy Kč) od americké automobilky General Motors. Transakce tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.
Automobilka Saab nicméně letos v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. V režimu soudní ochrany před věřiteli se Saab nachází od září.
Swedish Automobile se v říjnu předběžně dohodla, že automobilku Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však narazila na řadu překážek, včetně odporu bývalého majitele Saabu, největší americké automobilky General Motors.
Swedish Automobile začátkem měsíce uvedla, že o koupi podílu v Saabu jedná nejmenovaná čínská banka. Dodala, že pokračují rozhovory s firmou Youngman. Odmítla se však vyjádřit k tomu, zda tyto rozhovory zahrnují i společnost Pang Da.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám