Hlavní obsah

Saab získal dalšího čínského investora

Ztrátová švédská automobilka Saab získala dalšího čínského investora. Společnost oznámila, že čínský podnik China Youngman Automotive zaplatí 136 miliónů eur (3,3 miliardy Kč) za podíl 29,9 procenta v nizozemské firmě Spyker. Čínští investoři tak budou ve Spykeru dohromady vlastnit více než poloviční podíl.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Zmrzlý Saab začíná pomalu roztávat díky čínským investicím.

Článek

Čínský Youngman se stane rovněž dalším partnerem ve společných podnicích Saabu pro výrobu a prodej automobilů v Číně. Na vytvoření těchto podniků se švédská automobilka dohodla minulý měsíc s čínskou firmou Pangda Automobile Trade.

Pangda měla podle dohody na záchranu Saabu poskytnout celkem 110 miliónů eur (2,7 miliardy Kč). Měla nakoupit vozy Saab v hodnotě 45 miliónů eur a získat 24procentní podíl ve Spykeru za 65 miliónů eur. Na základě nové dohody s firmou Youngman ale Pangda za podíl zaplatí 119 miliónů eur, tedy téměř dvojnásobek. Youngman a Pangda pak budu dohromady kontrolovat přes 50 procent Spykeru.

Generální ředitel Spykeru Victor Muller uvedl, že nová dohoda "výrazně posiluje finanční pozici Saabu a zajistí jeho financování ve středně dlouhém a dlouhém období". Dohoda ale ještě musí získat souhlas úřadů. Podle Mullera by mělo její schvalování zabrat dva až tři měsíce.

"Spyker potřebuje peníze. Skutečnost, že získali tuto částku, je pozitivní a skutečnost, že mohou seriózně podnikat v Číně, je také pozitivní," uvedl analytik Martin Crum ze společnosti AEK. "Musíme počkat, zda to všechny vlády a třetí strany schválí. Nebude to snadné," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám