Hlavní obsah

Saab si půjčil peníze, do týdne chce obnovit výrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastníci ztrátové automobilky Saab sehnali peníze a do týdne by se opět měla rozjet výroba. Saab od 6. dubna nevyrábí. Nizozemskému vlastníkovi automobilky se podařilo sehnat 59,1 miliónu eur, tj. zhruba 1,4 miliardy korun.

Foto: John Gress, Reuters

Saab

Článek

"Saab Automobile hodlá obnovit výrobu během týdne v závislosti na dohodách o termínech dodávek s dodavateli," sdělila nizozemská společnost. Generální ředitel Spykeru Victor Muller se za výpadky ve výrobě omluvil. "Učiníme vše, co je v naší moci, abychom co nejdříve obnovili důvěru v náš podnik," dodal.

Saab nadále pracuje na tom, aby si zajistil dlouhodobější finanční prostředky. Podle jednoho z vedoucích pracovníků by během několika dnů mohla být v Číně uzavřena dohoda, jež by pomohla automobilce přežít, napsala agentura Reuters. Muller minulý týden připustil, že plánovaný prodej 80 000 vozů v letošním roce je nyní nereálný.

V prvním čtvrtletí se prodej Saabu téměř zdvojnásobil na 9400 vozů z 4900 vozů před rokem. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM se stal v roce 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Spykeru se ještě nikdy nepodařilo vykázat zisk a se ztrátou počítá i v letošním roce.

Reklama

Související články

Saab začal vyrábět model 9-4X

Švédský automobilový výrobce Saab začal ve své mexické továrně vyrábět crossover 9-4X. Novinka se na evropský trh dostane v srpnu, prodejní cena zatím nebyla...

Výběr článků

Načítám