Hlavní obsah

Rolls-Royce představuje nový Ghost, chce být méně opulentní

Novinky, Milan Lažanský

Britská luxusní značka ukázala nový model Ghost. Nástupce limuzíny, která v roce 2010 otevřela pro Rolls-Royce nový, „menší” segment. Ghost byl nejúspěšnějším modelem ve 116leté historii značky, otevřel dveře novým zákazníkům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rolls Royce představil nový GhostVideo: Reuters

 
Článek

Goodwoodská automobilka o novince hovoří jako o voze, který šeptá, ale nekřičí. Ve svých prohlášeních opakuje, že novinka reaguje na dnešní pojetí luxusu. Chce tedy být více minimalistická, méně opulentní.

Ovšem že jde ale na první pohled stále o Rolls-Royce. Typické linie karoserie v čele s velkou maskou chladiče okamžitě prozradí, s čím máte tu čest. Ovšem na voze najdete méně výrazných detailů. Zato je však maska nepřímo osvětlená, podobně jako u mateřských vozů BMW.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost druhé novodobé generace

Foto: Rolls-Royce (5x)

Rolls-Royce Ghost předchozí generace po modernizaci

Celkově je nový Ghost s délkou 5546 mm o 89 mm delší než předchůdce. I tak ale drží svou pozici pod vlajkovou lodí, téměř šestimetrovým Phantomem. Nová generace je postavena na hliníkové platformě sdílené právě s phantomem a cullinanem. Pryč jsou tak časy, kdy předchůdce našel základ v ještě předchozí generaci BMW řady 7.

V interiéru se naopak velká revoluce nekonala. Moderní Rolls-Royce tu poznáte na každém švu. Automobilka se chlubí osvětlením, včetně hvězdného stropu složeného z LED diod či palubní desky s motivem na přání.

Foto: Rolls-Royce

Palubní deska se spojila do jednotného tvaru.

Samozřejmostí je mezigeneračně inovovaný infotainment a zcela jistě i ta nejvyšší úroveň zpracování a kvality materiálů. Rolls-Royce údajně díky 100 kilogramům přídavných odhlučňovacích hmot udělal auto tak tiché, až to bylo posádce nepříjemné. Proto uměle vytvořil specifickou frekvenci, která se v interiéru vytváří. Speciální filtrační systém pak rozezná škodliviny ve vzduchu.

S novým ghostem se automobilka postupně začíná zbavovat zvláštní technické situace, kdy vyráběla dva přeplňované dvanáctiválce. Agregát o zdvihovém objemu 6,6 litrů zůstane jen v pomalu končících příbuzných modelech, tedy kupé Wraith a kabrioletu Dawn.

Rolls-Royce Dawn Black Badge v testu: Pět věcí, kterými otevírá tabu konzervativní značky

Testy

Novinku pohání stejná jednotka jako v Cullinanu a Phantomu. Má výkon 420 kW a 850 Nm maximálního točivého momentu. Jen Phantom si schovává 50 Nm navíc. Jde přece o vlajkovou loď.

Významnou novinkou pro Rolls-Royce je pohon všech kol a natáčení zadní nápravy. Nové aktivní vzduchové odpružení Planar se přizpůsobuje nerovnostem zjištěným kamerou v čelním okně. Novinka bude pro český trh představena již v druhém zářijovém týdnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám