Hlavní obsah

Rolls-Royce Ghost dostal prodlouženou verzi, rozlišuje archivní šampaňské

Novinky, Milan Lažanský

Nová generace menší limuzíny od značky Rolls-Royce se po měsíci dočkala i prodloužené varianty Extended.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Ghost Extended

Článek

Ačkoli si vozy Rolls-Royce, a menší z modelů speciálně, řídí samo čím dál více majitelů, varianta Extended je tu především pro ty, kteří častěji využívají šoféra. Mimo vrcholný model Phantom rovněž v prodloužené variantě se jedná o nejprostornější čtyřdveřový sedan na světě.

Nový ghost je postaven na modulární hliníkové platformě, kterou sdílí i s vlajkovým Phantomem a SUV Cullinan. Karoserie byla však natažena o 170 milimetrů na 5549 mm. Rozvor náprav je prodloužen o stejnou hodnotu, takže má nyní 3465 milimetrů. Díky tomu nedošlo k velkým změnám v proporcích minimalistické limuzíny.

Evropská výstavní premiéra nového Rolls-Royce Ghost se uskutečnila v Praze

AutoMoto

Varianta Extended zadní pasažéry hýčká mimo jiné polohovatelnými sedadly, novým systémem čištění vzduchu, vylepšeným akustickým komfortem či chladničkou mezi sedadly. Na základě odborných doporučení someliérů má zařízení dva režimy chlazení, 11 °C pro archivní a 6 °C pro nearchivní šampaňské.

Dvanáctiválec i v prodloužené verzi

Pohon a další technické náležitosti zůstávají shodné s výchozím provedením. S novým ghostem se automobilka postupně začíná zbavovat zvláštní technické situace, kdy vyráběla dva přeplňované dvanáctiválce. Agregát o zdvihovém objemu 6,6 litru zůstane jen v pomalu končících příbuzných modelech, tedy kupé wraith a kabrioletu dawn.

Test Rolls-Royce Dawn: Bezhlavý princ

AutoMoto

Novinku pohání stejná jednotka jako v cullinanu a phantomu, tedy o objemu tradičních 6,75 litru. Má výkon 420 kW a 850 Nm maximálního točivého momentu. Jen phantom si schovává 50 Nm navíc. Jde přece o vlajkovou loď.

Významnou novinkou pro Rolls-Royce je pohon všech kol a natáčení zadní nápravy. Nové aktivní vzduchové odpružení Planar se přizpůsobuje nerovnostem zjištěným kamerou v čelním okně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám