Hlavní obsah

Rivalové ve Frankfurtu

Novinky, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi auty nižší střední třídy to vře. Ve Frankfurtu se přitom přihlásily o slovo nové generace tří veleúspěšných modelů: Volkswagen Golf V, Opel Astra a Mazda 3, která nahrazuje známou "tři-dva-trojku".

Foto: Josef Zajíc

Benefice pro ADRU. Exkluzivní vydání knihy Psí čich. Vítkovický zámeček. 30.1.2013

Článek

VW Golf V

VW Golf si i tentokrát zachovává konzervativnější výraz - ale výrobci na něj stále sázejí, jinak by asi těžko mohl chtít prodávat 400 000 kusů této novinky ročně.

Mimořádná pozornost byla u tohoto modelu věnována zvýšení pohodlí. Délka 4204, šířka 1759 a výška 1483 mm odhalují, že vůz je o 57 mm delší, o 24 mm širší a o 39 mm vyšší. Nové vnitřní řešení přináší cestujícím na zadních sedadlech dokonce o 65 mm více místa pro nohy a o 24 mm volného prostoru nad hlavami.

Nový Golf bude hned od začátku v prodeji jako tří- a pětidveřový hatchback. Jeho silnou stránkou je rovněž výbava, kde se nešetřilo na špičkové technice. Součástí vozu mohou být třeba šestice airbagů a elektronický stabilizační systém. Připravena je celá škála motorů - dva benzinové o výkonech 75 k až 115 k a dva turbodiesely TDI o výkonech 105 k až 140 k. Na český trh Golf V dorazí počátkem příštího roku. Jeho cena zatím nebyla stanovena.

Opel Astra III

Obdobně není dosud známa cena ani u nové Astry. Jako první se objeví verze pětidveřový hatchback, ale na trh rovněž přijde v příštím roce. Prokazatelnou změnou na první pohled je atraktivní design a doslova "useknutá" záď ve srovnání s předchůdcem.

Ani v astrách se nešetřilo výkonem, neboť pět benzinových motorů a tři turbodiesely o objemech 1,4 l až 2,0 l pokrývají výkonovou škálu od 80 do 200 koní.

Za technické lahůdky lze označit na přání dodávané adaptabilní zavěšení kol (IVSPlus) se systémem průběžného řízení útlumu (CDC). Dalšími jsou adaptabilní světlomety (AFL), které umožňují "vidění za roh". Také nová Astra povyrostla proti předchůdci - zhruba o 140 mm na délku, o 20 mm na šířku a o 40 mm na výšku.

Mazda 3

Mazda 3 dostala ve srovnání s předchůdci velmi dynamickou karoserii. Ve Frankfurtu se představila jak ve verzi pětidveřový hatchback, tak čtyřdveřový sedan. Sportovní image dotváří také výrazné pohonné jednotky. Např. hatchback bude při uvedení na trh alternativně nabízen s dvěma velmi výkonnými čtyřválci o objemech 1,6 l (105 k) a 2,0 l (150 k).

Posádka bude mít k dispozici celou řadu bezpečnostních prvků včetně šestice airbagů a systému řízení jízdní stability. U nás se Mazda 3, zatím v provedení pětidveřový hatchback objeví na začátku listopadu. Základní cena pro model s motorem 1,4 l a výbavou Comfort je stanovena na 419 900 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová Astra zazáří ve Frankfurtu

Na ženevském autosalónu představila automobilka Opel pohlednou studii GTC, nyní představila první snímky očekávané Astry. Spojitost mezi studií a Astrou jsou...

Golf páté generace se představuje

Nový Golf páté generace se na evropských trzích objeví na podzim, v ČR se první vozy dostanou zájemcům počátkem příštího roku. Vyplývá to z prvních informací,...

Výběr článků

Načítám