Hlavní obsah

Rinspeed eXasis ukázal vnitřnosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská firma Rinspeed vedená Frankem M. Rinderknechtem je známá nejen svými upravami vozů Porsche, ale především neuvěřitelnými kreacemi, které dokáží ohromit svět. Neustále má nové a nové nápady, které dokáže prezentovat s opravdovým nadšením. Tak například jeho poslední sporťák eXasis je opravdu lehký automobil, na jehož vnitřnosti se může každý podívat.

Článek

Tohle "měsíční" vozítko má symbolizovat posun k ekologii. Je kompletně recyklovatelné a tak jednoduché, že jeho výroba by nestála moc energie ani peněz. Dva lidé sedící v tandemu však nebudou zrovna nadšení z toho, že když prší, tak se v kokpitu zvedá hladina a proti větru musí nastavovat motocyklové přilby. Tohle je kousek oholený na kost, která je však vidět. Karoserie je totiž vyrobená z průhledného plastu.

Za druhým sedadlem pak pracuje také něco extra - malý dvouválec o objemu 750 ccm a výkonu 110 kW. Ten v rámci ekologického principu spaluje bioethanol. I tak malý agregát dokáže udělit lehoučkému vozu slušné jízdní výkony. Pouhých 150 N.m stačí při pohotovostní hmotnosti 750 kg na zrychlení na stokilometrovou rychlost za 4,8 s a maximální rychlost 210 km/h.

Na Rinspeed eXasis se budete muset podívat zatím jen na fotografiích, "life" se objeví až v březnu na ženevském autosalonu.

Reklama

Související články

Rekordní jízda automobilu po vodě

Frank Rinderknecht je šéfem jedné z nejznámější designerské a automobilové firmy Rinspeed. Sám majitel se rozhodl pokořit rekord a vydal se na svém tři roky...

Výběr článků

Načítám