Hlavní obsah

Řidičák v šestasedmdesáti? Palestinská důchodkyně se učí šoférovat ve škodovce

Většina z nás si dělá řidičský průkaz v osmnácti, někdo i dřív na malou motorku. Sem tam se najde někdo, kdo autoškolou prochází až ke třicítce. Palestinská důchodkyně Šalabjeh al-Babaová se do toho pustila v 76 letech. Ve Škodě Rapid.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 76letá Palestinka dělá autoškolu ve škodovceVideo: Reuters

 
Článek

Šalabjeh al-Babaová z Hebronu, městě na Západním břehu Jordánu, strávila většinu svého života s auty na sedadle spolujezdce. Na stará kolena, kdy většina lidí pěstuje květiny či třeba rybaří, se však rozhodla naučit se řídit.

Dokonce si k tomu vybrala autoškolu, která má ve flotile nejméně jedno české auto - Škodu Rapid. Proč? Přestalo jí vyhovovat, že když se chce někam dostat, musí ji někdo odvézt. Ne že by takových lidí bylo málo, má devět dětí a pětačtyřicet vnoučat, ale přesto chce řídit sama.

10 dopravních značek, které jste od autoškoly zapomněli

AutoMoto

Jestli budou po automobilu následovat „noty” na autobus, agentura Reuters, která zprávu přinesla, neuvádí. I kdyby ano, al-Babayová k tomu má dobře nakročeno - teoretickou zkoušku na auto už složila.

„Byl jsem překvapen, když jsem Šalabjeh viděl u zkoušky, kvůli jejímu věku,” řekl Nedžem al-Kasrawi, ředitel místního dopravního inspektorátu. „Každý Palestinec má právo skládat teoretické i praktické zkoušky, pokud projde zdravotní prověrkou. Šalabjeh se těší dobrému zdraví,” dodal.

„Chtěla jsem se naučit řídit už dlouho. Lidé mi říkali, že se budu bát, ale odpovídala jsem, že ne, že se nebojím,” komentuje al-Babaová. Svou snahou naučit se řídit inspirovala spoustu dalších žen svého i mladšího věku.

Reklama

Související články

Experti: Řidičák na zkoušku je třeba

Na českých silnicích se nedaří výrazněji snížit nehodovost. Nejrizikovější jsou z tohoto pohledu mladí řidiči ve věku do 24 let. Ti od roku 2014 do letošního...

Výběr článků

Načítám