Hlavní obsah

Řidičák možná přijde až na 10 tisíc korun

Novinky, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRHA

Více než deset tisíc korun by podle odborníků mohlo stát získání řidičského průkazu, pokud by vstoupil platnost nový zákon o autoškolách, který chystá ministerstvo dopravy. Zákon, který by měl v platnost vstoupit nejdříve na počátku roku 2006, by mimo jiné nově znamenal zpoplatnění zkoušek o způsobilosti k řízení motorových vozidel.

Foto: Leona Roháčková

Bušení těžkých kladiv vyneslo rodině uměleckých kovářů uznání v celé řadě evropských zemí

Článek

Žadatelé o řidičák zatím platí jen za autoškolu, přičemž ceny se pohybují od 5 tisíc korun až do 8 tisíc v Praze. Zkoušky by už nadále neměly probíhat na obecním úřadu, ale u soukromé organizace vybrané státem. Navrhovatelé zákona argumentují tím, že žadatele o řidičské průkazy je třeba pečlivěji prověřovat, neboť řada autoškol je příliš benevolentní.

Dalším důvodem mají být rovněž vysoké náklady, které stát na přezkoušení vynakládá. Podobný model, kdy zkoušky provádějí soukromé subjekty, platí v mnoha zemích Evropské unie. Podle odborníků by se zpoplatněním zkoušek zvýšila cena za získání řidičského průkazu o desítky procent, a to až nad deset tisíc korun.

Nový zákon také počítá s přísnějšími závěrečnými testy. "Zkouška by měla být nově koncipována a prováděna jako zkouška z jednotlivých předmětů výuky a výcviku k získání řidičského oprávnění, a ne jako je tomu doposud, kdy tyto zkoušky jsou sloučeny," píše se v návrhu zákona. Žadatel o průkaz by tak skládal zkoušky z konstrukce vozidla, pravidel silničního provozu, zdravotní přípravy, zásad bezpečné jízdy a samotného řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám