Hlavní obsah

Rekordní dojezd na elektřinu potvrzen. Lucid Air překonal Teslu

Novinky, Daniel Havlina

Automobilka Lucid oficiálně potvrdila, že se její nový model Air může chlubit nejvyšším homologovaným dojezdem ze všech sériově vyráběných aut na elektřinu. Lucid tak z pomyslného trůnu sesazuje Teslu Model S. Na jedno nabití model Air ujede až 836 kilometrů dle homologace EPA.

Foto: Lucid

Lucid Air

Článek

Lucid Air ve vrcholné výbavě Dream Edition už velmi štědrý dojezd na jedno nabití jen neslibuje. Agentura pro ochranu životního prostředí, zkráceně EPA, potvrdila elektrický dojezd 836 kilometrů v konfiguraci s devatenáctipalcovými koly. S o dva palce většími koly je pak dojezd nižší, konkrétně 769 kilometrů.

Lucid tak podle těchto čísel porazil dosud úřadujícího rekordmana Teslu Model S o 184 kilometrů, což je velmi solidní vzdálenost. To vše přitom s výkonem neuvěřitelných 1111 koňských sil a se zrychlením z 0 na 100 km/h za 2,5 sekundy. Lucid ovšem nabídne model Air i v dalších konfiguracích, třeba ve verzi Grand Touring s 800 koňmi a dojezdem 825 kilometrů.

Tesle vyrostla konkurence z vlastních odpadlíků, sériový Lucid Air fascinuje čísly

AutoMoto

Mimo obřího dojezdu pak Lucid Air nabídne i zajímavá čísla, co se dobíjení týče. Vůz je možno napájet i se systémem 900 V, který za 20 minut vůz dobije a přidá dojezd 480 kilometrů.

Vůz se bude vyrábět v nové továrně v Arizoně, do které Lucid již investoval 700 milionů dolarů, tedy v přepočtu cca 15 miliard korun. Verze Dream Edition je už předem beznadějně vyprodaná, zákazníci tak proto musí volit už jen slabší Grand Touring, Touring nebo základní model Air Pure.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám