Hlavní obsah

Půl tuny nákladu prodlouží podle výzkumu brzdnou dráhu o délku auta

Britský výzkum automobilky Volkswagen ukázal, že naložíte-li do dodávky 500 kg nákladu, brzdná dráha se ve 48 i 97 km/h prodlouží v řádech jednotek metrů oproti prázdnému vozu.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Crafter (Ilustrační foto)

Článek

Více než polovina řidičů dodávek ve Velké Británii netuší, jak moc dokáže půl tuny nákladu prodloužit brzdnou dráhu vozidla. Právě až 500 kg nákladu denně většina řidičů vozí. Obojí říkají zjištěné údaje automobilky Volkswagen.

Značka v návaznosti na tento průzkum mezi řidiči provedla několik měření s dodávkami Caddy, Transporter a Crafter. Měřila brzdnou dráhu dodávek prázdných a naložených právě pěti sty kilogramy nákladu.

V rychlosti 30 mph (48 km/h) mělo naložené auto o třetinu, tedy o dva metry delší brzdnou dráhu. V rychlosti 60 mph (97 km/h) byla brzdná dráha naloženého auta delší o 19 %, tedy o pět metrů - neboli délku jednoho většího auta.

Matthew Avery, šéf výzkumu u firmy Thatcham Research, se s výsledky měření ztotožňuje. „Je to důležitá zpráva. (...) Doporučujeme také řidičům dodávek, aby zajistili, že náklad bude řádně upevněn, protože pohyb těžkých věcí v dodávce také může ovlivnit stabilitu a brzdnou dráhu,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám