Hlavní obsah

První vodíková čerpací stanice vznikne v ČR do pololetí roku 2020

První veřejná čerpací stanice na vodík vznikne v Česku do pololetí příštího roku. Vybuduje ji společnost Unipetrol v rámci své sítě Benzina. V rámci pilotního projektu by měly následovat další dvě čerpací stanice. Řekl to mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Další veřejná stanice na vodík vznikne v ÚJV Řež u Prahy.

Foto: Toyota

Toyota Mirai je jedním z mála komerčně dostupných aut na vodík.

Článek

V České republice by podle předpokladu ministerstva průmyslu a obchodu mohlo v roce 2030 jezdit 60 000–90 000 aut na vodíkové články. V současnosti tu kvůli absenci čerpacích stanic nejezdí žádné.

Velké překvapení: Nová vodíková Toyota Mirai vypadá úplně jinak než předchůdce

AutoMoto

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nedávno uvedl, že chce rozvoj vodíkového pohonu v dopravě podporovat. Ministerstvo dopravy loni uvedlo, že by do roku 2023 mohlo v Česku vzniknout šest až osm čerpacích stanic na vodík. Sériové vozy na vodík nabízí například Toyota, Hyundai nebo Honda.

V Česku se ale neprodávají. Toyota dnes oznámila uvedení druhé generace svého vodíkového vozu Mirai, nicméně firma ho v Česku nabízet nebude. „Jakmile vznikne infrastruktura, jsme připraveni Mirai uvést na český trh,“ říká mluvčí Toyoty Jitka Jechová.

Nová generace Mirai se dostane na první trhy v Japonsku, Severní Americe a Evropě na začátku příštího roku. Proti dojezdu předchozího modelu kolem 500 km se u nástupce dojezdová vzdálenost prodloužila o 30 %. První generaci Mirai si koupilo přes 10 000 zákazníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám