Hlavní obsah

První elektromobil vyráběný v České republice. Z Nošovic bude sjíždět Hyundai Kona

Novinky, ČTK, plk, laz

Automobilka Hyundai zahájí v březnu ve svém závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku výrobu elektromobilů Kona Electric. Letos tam vyrobí desítky tisíc těchto vozů. Výrazně tím zkrátí dodací lhůty pro zákazníky v Evropě. Ve čtvrtek to uvedl mluvčí automobilky Pavel Barvík.

Foto: HMMC

Hyundai Kona Electric v Nošovicích.

Článek

Nošovická automobilka má další úkol. Do Slezska se přesune část produkce elektrické varianty modelu Kona, kompaktního SUV. Dosud se vyráběl jen v Jižní Koreji.

Kona Electric vychází z modelu se spalovacím motorem, který v Nošovicích vznikat nebude. V nabídce je ve dvou variantách.

Ta slabší s akční cenou od 899 990 korun má v podlaze akumulátory s kapacitou 39,2 kWh, které nabídnou certifikovaný dojezd 300 km.

Silnější verze s kapacitou 64 kWh pak zvládne ujet na jedno nabití až 470 km. První přitom pohání elektromotor s výkonem 88 kW a točivým momentem 395 Nm. Silnější má výkon 150 kW.

Elektrický Hyundai se zapsal do knihy rekordů rozpačitým způsobem

AutoMoto

Automobilka se zkratkou HMMC (Hyundai Motor Manufacturing Czech) je jediným výrobním závodem značky v Evropské unii. Zaměstnává zhruba 3300 lidí a dalších 8700 zaměstnanců pracuje u jejích subdodavatelů.

V roce 2018 automobilka vytvořila zisk 7,22 miliardy korun (o 531 milionů vyšší než v roce 2017) a tržby 129,26 miliardy korun (o 7,4 miliardy nižší).

Hyundai Kona Electric nabídne dojezd až 470 km

AutoMoto

V současné době se v Nošovicích vyrábí typ Hyundai Tucson a pět verzí modelu Hyundai i30. Vozy se vyvážejí do 69 zemí, nejvíc do Německa, Velké Británie, Ruska, Španělska a Itálie, tuzemský trh tvoří přibližně čtyřprocentní podíl.

V letošním roce dodá Hyundai evropským zákazníkům více než 80 tisíc kusů vozidel s nulovými emisemi, přičemž se bude jednat o vozy Kona Electric, Ioniq Electric a typ Nexo poháněný vodíkovým palivovým článkem.

Foto: Hyundai

Hyundai Kona Electric.

Podle Barvíka se dá při tomto vývoji očekávat, že v roce 2020 se tak firma stane největším dodavatelem vozů s nulovými emisemi v Evropě.

„Nasloucháme zákazníkům a učinili jsme toto rozhodnutí, abychom uspokojili rostoucí poptávku po našich elektrických vozidlech. Se stále rostoucím počtem lidí, kteří se zajímají o dopad výběru svého vozu na životní prostředí, vidíme na evropském trhu obrovský potenciál pro elektromobily,“ řekl k zavedení výroby Kony Electric v Nošovicích Dong Woo Choi, prezident a generální ředitel společnosti Hyundai Motor Europe.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota Yaris se bude vyrábět v Kolíně

V kolínském závodě TPCA se bude vyrábět nový model Toyota Yaris. Zcela poprvé budou ze zdejších linek díky tomuto modelu sjíždět vozy nejen s benzinovým, ale...

Výběr článků

Načítám