Hlavní obsah

První Astra nové generace vyrobena v Belgii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V belgickém závodě automobilky Opel v Antverpách byla v tomto týdnu vyrobena první Astra nové generace. Jako úplně první vyjel z výrobní linky závodu pětidveřový model Opel Astra s motorem Twinport o obsahu 1,6 litru.

Foto: Petr Mráček

Duše a píseň Marcely Březinové a Renaty Drössler

Článek

Modernizovaná továrna v Antverpách má do konce roku vyprodukovat asi 240 tisíc Aster, přičemž ve druhé polovině tohoto roku se rozběhne také výroba kombi verzí modelu Astra Caravan. V roce 2005 by z výrobních linek měla sjet i první sportovně stylizovaná třídveřová Astra.

Nová Astra bude startovat s nabídkou pěti zážehových a třech turbodieselů. Benzínové agregáty budou o objemech 1,4 l až 1,8 l s výkony od 75 do 92 kW. Novinkou je turbodiesel 1.9 CDTI o výkonu 110 kW a dvoulitrový přeplňovaný zážehový čtyřválec o výkonu 125 kW. Tento motor je - stejně jako dvoulitrový zážehový turbomotor o výkonu 147 kW - propojený s novou šestistupňovou manuální převodovkou.

O tom, že Astra bude pro Opel číslem jedna, svědčí i mohutný investiční program, který se dotkl nejen závodu v Antverpách, ale i dalších lokalit automobilky v německé Bochumi a britské Ellesmere Port. Vozům Mazda 3 a VW Golf řady 5 tak roste silný konkurent.

V Antverpském závodě se modernizace dotkla především lisovny, která díky téměř dvojnásobné rozloze zpracuje až 80 tisíc tun ocelových plechů ročně. A pozadu nezůstala ani karosárna a další související odvětví výroby.

Zvýšené nároky jsou kladeny i na zaměstnance, pro které je naplánováno na 150 tisíc tréninkových hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW 645 Ci Convertible - kabriolet na startu

BMW v těchto dnech sklápí střechu. Nový kabriolet BMW 645 Ci Convertible vyjede na silnice 5. ledna. Vůz nabízí dynamické jízdní vlastnosti a elegantně luxusní...

Daewoo chystá novinky

Společnost GM Daewoo Auto& Technology Co. otevřela ve své továrně v jihokorejském Bupyungu nedaleko Soulu nové designérské centrum. Bude pracovat na přípravě...

Výběr článků

Načítám